nr-logo

Hållbarhet i praktiken

För att minska vattenförbrukningen har Chiquita installerat ett vattenåtercirkulationssystem. FOTO: Chiquita Sverige

Chiquita minskar sin vattenförbrukning med 1,8 miljarder liter per år

Installationen av ett nytt vattencirkulationssystem har gett resultat. Nu minskar Chiquita vattenförbrukningen med flera miljarder liter per år.

  • Annons 1

Då vatten spelar en stor roll vid bananodling i tropikerna, är minskad vattenåtgång en högt prioriterad fråga.

Ett kilo bananer kräver i genomsnitt 500 liter vatten och den stora åtgången går till vattning av plantorna, som blir uppåt fyra meter på bara nio månader.

Minskat vattenförbrukningen med 80 procent

För att minska vattenförbrukningen har Chiquita installerat ett vattenåtercirkulationssystem på sina farmer, vilket har minskat vattenförbrukningen med 80 procent på dessa odlingar.

Det motsvarar en genomsnittlig minskad vattenförbrukning med 1,7 miljarder liter per år.

95 procent av vattnet används av växterna för tillväxt och resten för bearbetning av frukten så som rengöring, avhantering och packning.

Chiquita har även utvecklat nya förbättrade sorteringsstationer. Vid dessa stationer separeras mindre klasar automatiskt från större för att minska skölj- och tvättprocessen ytterligare. Dessa har resulterat i vattenbesparingar på cirka 160 miljoner liter per år.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.