nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Chalmers och Akademiska hus satsar 8 miljoner kronor för att installera solceller vid Chalmers och på så vis skapa en forskningsmiljö med potential att lösa de utmaningar som återstår kring exempelvis lagring och ojämn produktion av solenenergi. På bilden är de byggnader markerade där solceller ska installeras, eller där det redan finns idag.

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annons 1

Idag är vi på väg in i en situation där hundratusentals små elkällor ska kopplas ihop med elnätet – elkällor som dessutom varierar mycket med solinstrålningen. Till exempel kommer många husägare att vilja köpa el vid vissa tidpunkter och sälja el vid andra, beroende på hur mycket deras egna solceller ger.

Med det följer också en rad utmaningar. Några av de frågor som forskarna på Chalmers kommer att kika på är hur elsystemet kan styras för att man ska undvika elbrist och överbelastning. De kommer också att undersöka hur framtidens fastigheter och styrsystem kan anpassas för produktion och lagring av el.

Ytterligare en fråga som behöver få ett svar är hur elnätet ska prissättas och finansieras om många användare bara behöver det ibland för att de tidvis är självförsörjande.

Soltät stadsdel

Solcellerna som installeras på Chalmers med start våren 2018, kommer att täcka ungefär 4 200 kvadratmeter tak på campus Johanneberg – fördelat på åtta byggnader. Solcellskapaciteten blir 600 kilowatt, och den årliga elproduktionen 550 000 kilowattimmar.

När installationerna är färdiga mot slutet av 2019 kommer Chalmers campus Johanneberg att vara en av Sveriges solcellstätaste stadsdelar.

 

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.