nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Övriga nominerade i år var Växjö kommun och initiativet Svenska Skogen. FOTO: Jordens Vänner

Centerpartiet får Svenska Greenwashpriset 2018

Greenwashpriset 2018 går till Centerpartiets styrelse. Partiet får priset då de ska ha gett vilseledande information om miljöpåverkan från biobränslen för flyg, samtidigt som de är ”alliansens gröna röst”, menar Jordens Vänner.

  • Annons 1

Sedan i maj har omröstningen varit öppen på Jordens Vänners hemsida, och strax över 3000 personer har röstat. Centerpartiet vann med nästan 60 procent av rösterna. Övriga nominerade i år var Växjö kommun och initiativet Svenska Skogen.

Den partipolitiskt obundna organisationen Jordens Vänner skriver att Centerpartiet hävdat att biobränslen inom flyget har stora miljöfördelar jämfört med flygskatter. Medan rapporter visar det motsatta. Dessutom visar internationella rapporter att framställandet av biobränslen inte är hållbart och alldeles för påfrestande för klimatet för att det ska vara strategiskt smart att satsa på denna lösning i någon större utsträckning, skriver Jordens Vänner.

Läs mer: De är nominerade till Svenska Greenwashpriset 2018

– Centerpartiet är en värdig vinnare av priset. Våra politiska partier måste börja ta klimatfrågorna på allvar och agera nu genom lösningar som är långsiktigt hållbara. Vi ser inte att något parti idag har en genomgripande klimatstrategi som når upp till Parisavtalets mål eller Sveriges egna klimatmål, men Centerpartiet har som ”alliansens gröna röst” inte bara framfört otillräckliga satsningar utan också formulerat sig i valrörelsen på ett sätt som är kontraproduktivt för ett aktivt klimatarbete, säger Mikael Sundström, ordförande för Jordens Vänner.

Skippade prisutdelning i Almedalen

Jordens Vänner har i över 5 år delat ut Svenska Greenwashpriset till företag, organisationer eller person som utsetts till årets värsta miljöförvillare baserat på en öppen omröstning på deras hemsida. Vanligtvis delas priset ut under Almedalsveckan men i år valde Jordens Vänner att skjuta upp prisutdelningen till augusti och då dela ut priset i Stockholm.

– Vi hoppas få tillfälle att träffa representanter från Centerpartiet vid ett annat tillfälle, för att dela ut priset men även ha en förhoppningsvis givande diskussion om kommunikation och klimatpolitik, säger Mikael Sundström.

Läs mer om priset här.

Taggar:,

Kommentarer

1 reaktion till “Centerpartiet får Svenska Greenwashpriset 2018”

  1. B-E Löfgren skriver:

    …och Jordens Vänner får Svebios ”Gröna Grodan”. Läs mer här https://www.svebio.se/press/blogginlagg/grona-grodan-till-jordens-vanner/

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.