nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Centern kritiseras av Naturskyddsföreningen

  • Annons 1

Naturskyddsföreningens rapport ”Riksdagspartiernas miljöpolitik 1998-2002” utgår från den enkät som SNF skickade ut inför förra valet. Nu har partiernas agerande under de fyra senaste åren granskats i centrala riksdagsdokument.

SNFs slutsats är att centerpartiet framstår som en besvikelse ur miljösynpunkt. Bland annat har partiet, enligt rapporten, motsatt sig skattehöjningar på diesel, trots att man sade sig vilja höja skatterna på fossila bränslen 1998. Centern har inte heller velat ta bort subventionerna till vattenkraften och vill försvaga miljöskyddet i grundlagen.

– Av erfarenhet har vi en relativt hög förväntan på centerpartiet i miljöfrågor. Ur det perspektivet är centern en besvikelse, eftersom man inte håller ställningarna. Fortfarande är dock miljöprofilen högre än hos kristdemokraterna och moderaterna, framhåller Mikael Karlsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

SNF ger regeringen och samarbetspartierna beröm för att de bland annat har satsat på att köpa in mark för naturvårdsändamål och biotopskydd. Det resultatet är bättre än vad socialdemokraterna utlovade 1998. Samarbetspartierna bidragit till förbättringarna och hjälpt socialdemokraterna, menar SNF.

I rapporten får dock regeringen kritik för energiuppgörelsen och agerandet när det gäller avverkning av naturskogar på statlig mark. Socialdemokraterna har också tagit ställning mot att via majoritetsbeslut bestämma miniminivåer på miljöskatter och avgifter inom EU.

Läs mer på www.snf.se

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.