nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Centern kritiseras av Naturskyddsföreningen

  • Annons 1

Naturskyddsföreningens rapport ”Riksdagspartiernas miljöpolitik 1998-2002” utgår från den enkät som SNF skickade ut inför förra valet. Nu har partiernas agerande under de fyra senaste åren granskats i centrala riksdagsdokument.

SNFs slutsats är att centerpartiet framstår som en besvikelse ur miljösynpunkt. Bland annat har partiet, enligt rapporten, motsatt sig skattehöjningar på diesel, trots att man sade sig vilja höja skatterna på fossila bränslen 1998. Centern har inte heller velat ta bort subventionerna till vattenkraften och vill försvaga miljöskyddet i grundlagen.

– Av erfarenhet har vi en relativt hög förväntan på centerpartiet i miljöfrågor. Ur det perspektivet är centern en besvikelse, eftersom man inte håller ställningarna. Fortfarande är dock miljöprofilen högre än hos kristdemokraterna och moderaterna, framhåller Mikael Karlsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

SNF ger regeringen och samarbetspartierna beröm för att de bland annat har satsat på att köpa in mark för naturvårdsändamål och biotopskydd. Det resultatet är bättre än vad socialdemokraterna utlovade 1998. Samarbetspartierna bidragit till förbättringarna och hjälpt socialdemokraterna, menar SNF.

I rapporten får dock regeringen kritik för energiuppgörelsen och agerandet när det gäller avverkning av naturskogar på statlig mark. Socialdemokraterna har också tagit ställning mot att via majoritetsbeslut bestämma miniminivåer på miljöskatter och avgifter inom EU.

Läs mer på www.snf.se

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.