nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Carlgren pessimistisk inför Cancún

Först uttryckte EUs klimatkommissionär Connie Hedegaard pessimism inför Mexikomötet. Nu är det miljöministrarnas tur. På deras senaste möte stod frågan om en nödlösning i fokus.

  • Annons 1

När miljöministrarna i EUs medlemsstater träffades i Bryssel i veckan stod vägen efter Köpenhamn högt på agendan, liksom vägen mot Mexiko och vad som händer om det inte blir något avtal. Pessimismen är stor, bland annat säger miljöminister Andreas Carlgren att chansen att nå ett bindande klimatavtal i Cancún senare i år är minimal.

Plan B

Istället har EU nu börjat snegla mot en nödplan: att följa Kyotoprotokollets åtaganden även efter att det löpt ut 2012. Frågan är alltså vad som ska gälla mellan det att Kyotoprotokollet löpt ut och ett nytt, bindande avtal är på plats. Svenska regeringen förespråkar att EU ska ingå en andra åtagandeperiod enligt Kyotoprotokollet men konstaterar samtidigt att överenskommelsen endast täcker 30 procent av de globala utsläppen. I slutsatserna från miljörådsmötet finns dock inte frågan om Kyotoprotokollets förlängning med, ett beslut i frågan väntas senare under våren, förmodligen i anslutning till FN-mötet i Bonn i maj.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.