nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Cancún: Detta har hänt

Framgång i en politisk brännhet klimatfråga och närmare lösningar på områdena tekniköverföring, skog och finansiering. Så skulle optimisten sammanfatta första mötesveckan i Cancún. Pessimisten har dock lika många argument i motsatt riktning.

  • Annons 1

När FN:s klimatchef Christiana Figueres sammanfattade läget tre dagar in i klimatförhandlingarna i mexikanska semesterorten Cancún lyfte hon fram det positiva:

– Det är tydligt att Cancún kan leverera på områdena anpassning, tekniköverföring, skog och finanisering samt att mötet kan göra klart vad som händer med Kyotoprotokollet.

Figueres lyfte bland annat fram arbetet i de två spåren, Kyotoprotokollet och klimatkonventionen. Enligt henne har arbetet flutit på väldigt smidigt och har redan nått steg två: att arbetsgrupperna, de undergrupper som arbetar med mer specifika frågor, dragit igång. Dock menar hon att det är för tidigt för att kunna se några resultat än.

Hon tog även upp en av de nyheter som medierna rapporterat mycket om: att USA och Kina tar långsamma steg mot samförstånd i en av de politiskt hetaste klimatfrågorna, nämligen det som kallas MRV och står för global övervakning, rapportering och verifiering av utsläpp. Nyhetsbyrån AP hänvisar till analytiker som anser att tonen mjuknat mellan de två länderna under samtal i konventionsgruppen. Det har även rapporterats om att Indien och Kina går mot en liknande samsyn.

Kritikerns syn

Från pessimistens synvinkel har bland annat Japan varit en av bromsklossarna under den första förhandlingsveckan. Enligt Reuters tänker Japan inte förlänga sina åtaganden under Kyotoprotokollet efter 2012 så länge stora utsläppare som Kina och USA inte ansluter sig. Det här är kärnkonflikten i Mexiko, en utdragen loop som startades långt innan Köpenhamnsmötet i fjol och som ständigt går i repris. Japans nya förhållningssätt väcker ilska i grupp 77, en sammanslutning bestående av utvecklingsländer och Kina. De menar att i-länderna har ett historiskt utsläppsansvar och att det är de som ska göra åtaganden.

Om pessimisten får säga sitt har det också rapporterats om en bristande tilltro till FN-systemet som ett forum för att komma framåt i klimatförhandlingarna. En av många kilar i maskineriet är USA. Enligt The Guardian har de gått in i förhandlingarna med en allt eller inget-attityd som innebär att de inte kommer att gå med på något så länge de ekonomiska uppstickarna, exempelvis Indien och Kina, inte skriver under på att begränsa sina utsläpp och går med på ett verifierbart system för att styra detta.

– Antingen så kommer vi att se framsteg på flera områden eller så kommer det knappt bli någon framgång alls, säger USA:s chefsförhandlare Todd Stern till The Guardian.

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.