nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Byggsektorn enig om LCA

Livscykelanalyser måste användas på samma sätt inom hela byggbranschen. Idag används LCA på det sätt som gynnar var och en bäst, men det ska det bli ändring på framöver.

  • Annons 1

En rad tunga aktörer, bland annat NCC och Cementa, har enats om ett antal ståndpunkter som på en övergripande nivå beskriver hur LCA bör användas inom byggsektorn. Bakgrunden till projektet är att byggsektorn står för hela 40 procent av samhällets resursanvändning i form av material och energi. Men det har hittills varit svårt för bygg- och fastighetsbranschen att tolka och jämföra olika materials, konstruktioners och byggmetoders miljöpåverkan när de har baserats på livscykelanalyser. Skälet är att det har saknats en gemensam branschmetodik och att företag har tenderat att använda LCA på ett sätt som gynnar just deras produkt.

19 punkter

Målet med projektet har varit att nå samsyn om metoder och användning av LCA men också att utveckla hur LCA kan göras mer entydig, vilket skulle göra den mer användbar vid produktjämförelser och som ett verktyg i offentlig upphandling. Totalt har man enats om 19 punkter.

– Vi är en stark konstellation som står bakom rekommendationen och hoppas att den ska leda till att övriga aktörer inom samhällsbyggnadssektorn börjar tillämpa våra rekommendationer, säger Ronny Andersson, FoU-ansvarig på Cementa och professor vid Lunds universitet, som deltagit i projektet.

Bakom projektet ”Robust LCA” står IVL, NCC, Cementa, Svenskt Trä och Stålbyggnadsinstitutet. Projektet har delfinansierats av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond.

Här hittar du gruppens förslag

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.