nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Byggjättarna vill se hårdare lagförslag för klimatet

klimatdeklaration
Bertil Rosquist, Skanska, vill se tuffare klimatkrav. FOTO: Skanska

Företrädare för byggbranschen tycker att Boverkets förslag till klimatdeklaration av byggnader är för lamt. Bertil Rosquist på Skanska tycker till exempel att det är förbryllande att det räcker att redovisa klimatpåverkan efteråt.

  • Annons 1

Boverket föreslår krav på klimatdeklaration av byggnader, för att öka medvetenheten och kunskapen om byggnaders klimatpåverkan. Men företrädare för branschen tycker att det borde gå att göra mer än så. Det framkom på ett seminarium arrangerat av Sveriges Byggindustrier 27 augusti.

– Jag ser inget hinder att ställa krav på något som står för en stor del av klimatpåverkan, istället för att bara behöva redovisa påverkan efteråt, sa Bertil Rosquist, senior grön affärsutvecklare hos Skanska.

Klimatkalkyl blir enklare

Han jämförde med energideklarationerna och krav på energianvändning. Att göra klimatkalkyler räknade han med skulle bli betydligt enklare än det som redan gjorts på energiområdet.

Jan Byfors teknikchef hos NCC höll med.

– Jag håller med min konkurrent och tror att vi behöver vara tuffare, sa han.

Det som sades är i linje med byggbranschen förslag till färdplan till en fossilfri framtid som lämnats in till regeringen. Där är ett av förslagen: ”Inför ambitiösa, långsiktiga och förutsägbara lagkrav för bygg- och anläggningssektorn utifrån Sveriges klimatmål.”

Mer kompetens behövs

Från Boverkets sida invände generaldirektören Anders Sjelvgren att branschen inte är mogen för den sortens krav än, att kompetensen måste utvecklas innan krav på klimatpåverkan kan införas.

Läs mer: ”Klimatsmart byggande kräver nytt sätt att tänka”

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.