nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Byggjättarna vill se hårdare lagförslag för klimatet

klimatdeklaration
Bertil Rosquist, Skanska, vill se tuffare klimatkrav. FOTO: Skanska

Företrädare för byggbranschen tycker att Boverkets förslag till klimatdeklaration av byggnader är för lamt. Bertil Rosquist på Skanska tycker till exempel att det är förbryllande att det räcker att redovisa klimatpåverkan efteråt.

  • Annons 1

Boverket föreslår krav på klimatdeklaration av byggnader, för att öka medvetenheten och kunskapen om byggnaders klimatpåverkan. Men företrädare för branschen tycker att det borde gå att göra mer än så. Det framkom på ett seminarium arrangerat av Sveriges Byggindustrier 27 augusti.

– Jag ser inget hinder att ställa krav på något som står för en stor del av klimatpåverkan, istället för att bara behöva redovisa påverkan efteråt, sa Bertil Rosquist, senior grön affärsutvecklare hos Skanska.

Klimatkalkyl blir enklare

Han jämförde med energideklarationerna och krav på energianvändning. Att göra klimatkalkyler räknade han med skulle bli betydligt enklare än det som redan gjorts på energiområdet.

Jan Byfors teknikchef hos NCC höll med.

– Jag håller med min konkurrent och tror att vi behöver vara tuffare, sa han.

Det som sades är i linje med byggbranschen förslag till färdplan till en fossilfri framtid som lämnats in till regeringen. Där är ett av förslagen: ”Inför ambitiösa, långsiktiga och förutsägbara lagkrav för bygg- och anläggningssektorn utifrån Sveriges klimatmål.”

Mer kompetens behövs

Från Boverkets sida invände generaldirektören Anders Sjelvgren att branschen inte är mogen för den sortens krav än, att kompetensen måste utvecklas innan krav på klimatpåverkan kan införas.

Läs mer: ”Klimatsmart byggande kräver nytt sätt att tänka”

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Debatt: Sverige kan bli världsledande inom bio-CCS

Debatt

Sverige kan bli världsledande med bred tillämpning av bio-CCS. Med sammanlagda utsläpp på 30 miljoner ton biogen koldioxid från 38 stora punktkällor finns goda förutsättningar. Det blir dyrt i starten, men på sikt sjunker kostnaderna, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio – Svenska bioenergiföreningen.