nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Byggföretag går samman för hållbarhet

I ett nytt initiativ vill den nordiska byggbranschen visa att det finns gemensamma värderingar kring hållbarhet. Hittills har 20 företag skrivit under.

  • Annons 1

Nordic Built kallas projektet som leds av Nordiska Ministerrådet och som lanserades den 7 augusti i Oslo. Bland de 20 företag som skrivit under de gemensamma värderingarna finns två svenska företag, NCC och Skanska. I de övergripande ambitionerna ingår att företagen vill skapa en byggnadssektor som flyttar fram gränserna för hållbarhet genom innovativa värderingar och en hög kunskapsnivå. Men också mer konkreta mål som att branschen ska uppnå nollutsläpp över hela livscykeln. Planen är att mellan 2012 och 2014 skapa en plattform för hållbart byggande, anordna en tävling för att få fram idéer och visa upp goda exempel samt att skapa större förändring i branschen genom att öka användningen av nya koncept. Därtill kommer det att anordnas workshops.

Staffan Haglind, Green Business Officer på Skanska, menar att de genom att kombinera gruppens olika styrkor kan göra Norden ledande på hållbart och grönt byggande.

– Det blir ett viktigt verktyg inte bara för att utveckla branschen, men också för att nå ut till resten av världen med våra ambitioner och vår kompetens.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.