nr-logo

Tidningen för miljöproffs

house-construction-116285_1280
FOTO: Pixabay

Byggandet står för halva klimatpåverkan

Det är dags att byta fokus i byggbranschen: För moderna hus står själva byggprocessen för en lika stor klimatpåverkan som uppvärmningen under byggnadens livslängd.

 • Annons 1

Det visar en ny rapport från KTH i Stockholm. Tidigare har beräkningen varit att den största delen av en byggnads klimatbelastning uppstår under bostadens livslängd. Endast runt en femtedel har kommit från byggandet. Men i takt med att våra hus har blivit energisnålare och vi inte längre använder så mycket fossilt bränsle för att få upp värmen, har byggprocessen kommit att utgöra en allt större del av miljöpåverkan. De hus som har undersökts genom livscykelanalys av forskarna är nybyggda passivhus i betong i Stockholmsförorten Hökarängen.

Till Sveriges radio säger Tove Malmqvist, forskningsledare på KTH, att en slutsats hon drar är att vi borde titta närmare på hur vi kan minska klimatpåverkan från nybyggen i betong. Hon välkomnar också mer träbyggnationer och fler renoveringar istället för att bygga nytt.

Här hittar du hela rapporten.

Kommentarer

1 reaktion till “Byggandet står för halva klimatpåverkan”

 1. Rafael Ospino skriver:

  Ytterligare en bidragande faktor är att det, främst av politiska skäl, kommit att sättas likhetstecken mellan energieffektiva hus och hållbara hus.
  Så är icke fallet. Att bygga exempelvis ett plusenergihus är enklaste sak i världen – det är ju bara att mylla på med solceller, tillverkade med skitig kolkraft i Kina!
  Dessa hus kan alltså i byggfasen ha lett till en miljöförstöring flera gånger värre än ett konventionellt hus, och de fjuttiga kW de levererar till elnätet måste de kanske leverera i över 200 år för att kompensera för den ökade miljöbelastningen…
  Är det klimatsmart att släppa ut 200 års koldioxidutsläpp idag för att amortera av dem de kommande 200 åren?
  Detta medan många traditionellt byggda gamla hus faktiskt är klimatneutrala.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

 • Annonskod Huvudspalten 4

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.