nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Britter lär sig om svensk fjärrvärme

  • Annons 1

Under tre dagar med start idag ska en brittisk delegation på 20 personer besöka universitet, energibolag och anläggningar där fjärrvärme produceras – allt för att lära sig mer om att ta vara på spillvärme. Idag värms 70 procent av fastigheterna med naturgas, enligt Sustainable Business Hub som anordnar besöket. De menar att det är effektivare att ta vara på spillvärme från kraftverken för att minska användningen av naturgas än att använda vind- och solenergi.

– Om tätbefolkade Storbritannien satsade på fjärrvärme skulle de spara både pengar och miljö. Med ett utbyggt fjärrvärmesystem kan man få ut 90 procent av tillförd energi, jämfört med 35-40 procent i dagens system, säger Håkan Knutsson, vd för Sustainable Business Hub.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Skalbagge löser utsläppsproblem från dieselmotorer

Forskare vid Lunds Tekniska Högskola har i samarbete med Swedish Biomimetics 3000 utvecklat en ny reningsteknik som tar bort de skadliga kväveoxiderna, NOx, ur dieselmotorns avgaser. Detta med hjälp av en ovanlig insekt.