nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Britter lär sig om svensk fjärrvärme

  • Annons 1

Under tre dagar med start idag ska en brittisk delegation på 20 personer besöka universitet, energibolag och anläggningar där fjärrvärme produceras – allt för att lära sig mer om att ta vara på spillvärme. Idag värms 70 procent av fastigheterna med naturgas, enligt Sustainable Business Hub som anordnar besöket. De menar att det är effektivare att ta vara på spillvärme från kraftverken för att minska användningen av naturgas än att använda vind- och solenergi.

– Om tätbefolkade Storbritannien satsade på fjärrvärme skulle de spara både pengar och miljö. Med ett utbyggt fjärrvärmesystem kan man få ut 90 procent av tillförd energi, jämfört med 35-40 procent i dagens system, säger Håkan Knutsson, vd för Sustainable Business Hub.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.