nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Anette Andersson

Bred kemikalieskatt kan bli verklighet

En bred kemikalieskatt på konsumentprodukter som kläder, skor och hemelektronik som innehåller bland annat kvicksilver, biocider och ftalater. Det är något som Kemikalieinspektionen vill utreda vidare.

  • Annons 1

I rapporten När kan ekonomiska styrmedel komplettera regleringar inom kemikalieområdet? från Kemikalieinspektionen slår myndigheten fast att ekonomiska styrmedel i många fall är bra komplement till olika regleringar för att uppnå en säkrare kemikaliehantering.

– Även skatter är ett lämpligt sätt att styra bort konsumtionen från varor som innehåller olämpliga kemikalier, det vill säga sådana kemikalier som orsakar negativa hälsoeffekter, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Nina Cromnier.

Myndigheten har tagit fram ett antal förslag på områden som de vill utreda vidare för en miljöskatt. Det mest omfattande förslaget är en bred kemikalieskatt på konsumentprodukter som innehåller ftalater, biocider, kvicksilver, högfluorerade ämnen eller bromerade flamskyddsmedel.

– Skatter på varor som innehåller dessa ämnen skulle kunna minska den sammanlagda exponeringen som konsumenterna utsätts för samtidigt som det blir lättare för miljöanpassade alternativ att komma in på marknaden, säger Nina Cromnier.

Tanken är att importörer eller producenterna själva blir skyldiga att deklarera innehållet i sina varor och betala skatt därefter. Utredningen presenterades för miljöminister Lena Ek i förra veckan, den 14 februari.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.