nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Anette Andersson

Bred kemikalieskatt kan bli verklighet

En bred kemikalieskatt på konsumentprodukter som kläder, skor och hemelektronik som innehåller bland annat kvicksilver, biocider och ftalater. Det är något som Kemikalieinspektionen vill utreda vidare.

  • Annons 1

I rapporten När kan ekonomiska styrmedel komplettera regleringar inom kemikalieområdet? från Kemikalieinspektionen slår myndigheten fast att ekonomiska styrmedel i många fall är bra komplement till olika regleringar för att uppnå en säkrare kemikaliehantering.

– Även skatter är ett lämpligt sätt att styra bort konsumtionen från varor som innehåller olämpliga kemikalier, det vill säga sådana kemikalier som orsakar negativa hälsoeffekter, säger Kemikalieinspektionens generaldirektör Nina Cromnier.

Myndigheten har tagit fram ett antal förslag på områden som de vill utreda vidare för en miljöskatt. Det mest omfattande förslaget är en bred kemikalieskatt på konsumentprodukter som innehåller ftalater, biocider, kvicksilver, högfluorerade ämnen eller bromerade flamskyddsmedel.

– Skatter på varor som innehåller dessa ämnen skulle kunna minska den sammanlagda exponeringen som konsumenterna utsätts för samtidigt som det blir lättare för miljöanpassade alternativ att komma in på marknaden, säger Nina Cromnier.

Tanken är att importörer eller producenterna själva blir skyldiga att deklarera innehållet i sina varor och betala skatt därefter. Utredningen presenterades för miljöminister Lena Ek i förra veckan, den 14 februari.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.