nr-logo

Tidningen för miljöproffs

En domstol i landet har stoppat presidentens förslag. FOTO: Creative Lab / Shutterstock.com

Brasiliens utförsäljning av Amazonas stoppas

En domstol i landet stoppar Brasiliens president Michel Temers planer på att exploatera ett skyddat naturreservat i Amazonas.

  • Annons 1

Den planerade utförsäljningen som av oppositionen kallades för ”den största attacken i Amazonas på 50 år”, har nu stoppats. President Mickel Temers planer om att tillåta gruvor i ett av Amazonas naturreservat med en landyta lika stor som Danmark, har för tillfället grusats. Det rapporterar The Guardian.

Temers planer stoppades efter att domstolen slagit fast att han saknar befogenheter för att styra över områdets framtid, som varit skyddat sedan 1984.

Domen redan överklagad

Domstolsbeslutet har dock redan överklagats och ett nytt beslut ska tas av kongressen. Enligt Världsnaturfonden kommer ett eventuellt godkännande av exploateringen få ”oåterkalleliga konsekvenser”.

Det skulle innebära att balansen i känsliga ekosystem rubbas, landkonflikter mellan befolkningsgrupper skulle uppstå och viktiga vattenresurser skulle hotas.

Temer har länge arbetat för att etablera nya gruvor och jordbruk i Amazonas, vilket har mött tuff kritik från andra länders regeringar, miljöorganisationer och oppositionen i Brasilien.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

De är Sveriges bästa arbetsgivare 2017

Revisionsbolaget Grant Thornton har utsetts till ”Sveriges bästa arbetsgivare 2017” för stora företag och när det gäller mellanstora organisationer är det teknikkonsultföretaget Bengt Dahlgren som tar hem den titeln. Resultatet baseras på en årlig undersökning som genomförs av employer branding-företaget Universum.