nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Att el och biobränslen kommer att bli eftertraktat stod klart när bransch efter bransch presenterade sina planer för att uppnå fossilfrihet. FOTO: Oscar Söderström

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

  • Annons 1

– Efter den här dagen tror jag att vi kan uppnå fossilfrihet. Att ni tror att det är möjligt ger mig en enorm styrka att föra politiken framåt, sade vice statsminister Isabella Lövin.

Representanter från ett antal branscher samlades under initiativet Fossilfritt Sverige för att presentera planerna för att nå fossilfrihet samtidigt som de ska fortsätta vara konkurrenskraftiga på den internationella marknaden. Under presentationen togs tekniska framsteg, politiska åtgärder och befintliga hinder upp och diskuterades. Svante Axelsson, Fossilfritt Sverige, kommenterade:

– Klimatpolitiken har bytt spår, nu kuggar den i exportstrategier och näringslivsutveckling. Jag uppfattar klimatdebatten i Sverige idag som helt annorlunda än för åtta år sedan, sade han.

Läs mer: Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Att el och biobränslen kommer att bli eftertraktat stod klart när bransch efter bransch presenterade sina planer för att uppnå fossilfrihet. Det visades också stort intresse att samarbeta direkt med regeringen på klimatmålen. Och nu ska regeringen börja lägga bitarna på plats enligt Isabella Lövin.

– Finessen med det här är att vi lägger Sverigepusslet när de olika branscherna redovisar sina färdplaner. Vi från regeringens sida måste lägga pusslet för att se hur vi ska möjliggöra omställningen till fossilfrihet 2045, sa Isabella Lövin.

Läs alla färdplaner från mötet här.

De här branscherna deltog i mötet på Rosenbad:

Betongbranschen

Bygg- och anläggningssektorn

Cementbranschen

Dagligvaruhandeln

Flygbranschen

Gruv- och mineralnäringen

Skogsindustrin

Stålindustrin

Åkerinäringen

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.