nr-logo

Hållbarhet i praktiken

”Boverket har fel om individuell värmemätning”

I förra veckan meddelade Boverket att de inte tror på ett regelverk kring en individuell mätning av värme, varmvatten och kyla i befintlig bebyggelse. Detta är felaktigt, menar Joakim Pålsson, ordförande för Svensk förening för förbrukningsmätning av energi, SFFE.

Joakim Pålsson, ordförande för Svensk förening för förbrukningsmätning av energi, SFFE.
  • Annons 1

Enligt lagen ska byggherrar installera individuella mätare för värme och varmvatten. Nu gör Boverket bedömningen att det ”inte är lönsamt” och att ”investeringen är riskfylld” när det gäller befintliga byggnader Därför rekommenderar myndigheten att det inte ska krävas individuell mätning av värme, varmvatten och kyla i befintlig bebyggelse enligt en rapport som släpptes i förra veckan.

Men enligt Joakim Pålsson, ordförande för Svensk förening för förbrukningsmätning av energi, SFFE är detta felaktigt.

– Boverkets bedömningar bygger på scenarion som saknar förankring i verkligheten och beprövad erfarenhet. Det är beklämmande att Sverige inte tar frågorna om energieffektivisering på större allvar, säger Joakim Pålsson.

Stor sparpotential

Erfarenhet från bostadssektorn i Tyskland och Danmark visar att stora energibesparingar realiseras när överanvändning av energi tydliggörs. Att exempelvis öppna fönster på vädring samtidigt som element är inställda på maximal värme, innebär energiförluster. När boende uppmärksammas på hur beteenden påverkar energiförbrukningen visar det sig att de lyckas sänka sin energiförbrukning kraftigt utan att sänka inomhustemperaturen. Dessa vinster har inte tagits med i Boverkets beräkningar, menar Joakim Pålsson.

– Individuell mätning har stor potential för att skapa transparens och för att motverka onödigt slöseri med energi. Om regeringen följer rekommendationerna i Boverkets rapport riskerar Sverige att hamna långt efter i omställningen och att få en fördjupad konflikt med EU om hur energieffektiviseringsdirektivet införs, säger Joakim Pålsson.

Kommentarer

1 reaktion till “”Boverket har fel om individuell värmemätning””

  1. Jay skriver:

    ”När boende uppmärksammas på hur beteenden påverkar energiförbrukningen visar det sig att de lyckas sänka sin energiförbrukning kraftigt ”
    Hurdå? Det är alltså meningen att vi ska frysa – eller betala ännu mer för något som vi faktiskt som hyresgäster redan betalar för.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4