nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Botkyrka bäst på utsläppsminskning

ALMEDALEN. Botkyrka kommun är Sveriges bästa klimatkommun enligt en ny undersökning. Långsiktig politik anges vara anledningen till förstaplatsen.

  • Annons 1

Efter att ha jämfört 1990 med 2009 utifrån bland annat utsläppsminskningar i procent, utsläpp i förhållande till tillväxt och utsläpp per capita så har tankesmedjan Fores rankat Sveriges kommuner. På första plats hamnar Botkyrka kommun. Anledningen till förstaplatsen är många, enligt Anna Herdy, ordförande för Vänsterpartiet i Botkyrka.

– Viktigast är att vi har haft en politisk vilja som har varit långsiktig. Kommunen har varit politiskt stabil med samma styre i många år. Men vi har en bred politisk överenskommelse.

Hon nämner även andra anledningar till kommunens placering på Fores lista. Till exempel är 82 procent av fastigheterna uppkopplade till fjärrvärmenätet som drivs med biobränsle och kommunen de har en hård begränsning för nybygge – ingen får bygga om det inte är i direkt anslutning till kollektivtrafik.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.

  • Annonskod Huvudspalten 4