nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Botkyrka bäst på utsläppsminskning

ALMEDALEN. Botkyrka kommun är Sveriges bästa klimatkommun enligt en ny undersökning. Långsiktig politik anges vara anledningen till förstaplatsen.

  • Annons 1

Efter att ha jämfört 1990 med 2009 utifrån bland annat utsläppsminskningar i procent, utsläpp i förhållande till tillväxt och utsläpp per capita så har tankesmedjan Fores rankat Sveriges kommuner. På första plats hamnar Botkyrka kommun. Anledningen till förstaplatsen är många, enligt Anna Herdy, ordförande för Vänsterpartiet i Botkyrka.

– Viktigast är att vi har haft en politisk vilja som har varit långsiktig. Kommunen har varit politiskt stabil med samma styre i många år. Men vi har en bred politisk överenskommelse.

Hon nämner även andra anledningar till kommunens placering på Fores lista. Till exempel är 82 procent av fastigheterna uppkopplade till fjärrvärmenätet som drivs med biobränsle och kommunen de har en hård begränsning för nybygge – ingen får bygga om det inte är i direkt anslutning till kollektivtrafik.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4