nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Lars-Åke Hansson
Bostadsrättsföreningen Brunnsvikens ordförande Lars-Åke Hansson framför ett av de två taken som ska få solpaneler. FOTO: Karin Thorsell

Bostadsrättsförening vände nej till solpaneler till ett ja

Förväntningarna var höga i Bostadsrättsföreningen Brunnsviken i Solna. De hade fått fram en solpanelslösning som både skulle ge ren energi och ekonomiskt överskott. Då sa byggnadsförvaltningen nej. Men föreningen gav sig inte. Nu har de fått ja från politikerna.

  • Annons 1

Som många, många byggnader i Sverige har Bostadsrättsföreningen Brunnsviken röda tak på sina hus. Trots att husen är relativt nya – från början av 1990-talet – menade byggnadsförvaltningen i Solna stad att svarta solpaneler på röda tak skulle ha en mycket stor störande inverkan på de kulturhistoriska värdena.

– Jag har svårt att se att någon som promenerar i närheten av vår bostadsrättsförening skulle störa sig på att det är svarta paneler på röda tak. Tvärt om tror vi att de skulle tycka att det är bra att vi gör något för miljön och våra barns framtid, säger Lars-Åke Hansson som är ordförande för bostadsrättsföreningen.

Till saken hör att solpanelerna placeras på höga hus som syns väldigt lite från de kringliggande gångvägarna.

Krav på röda paneler

Men byggnadsförvaltningen sa nej till bygglovsansökan och medan bostadsrättsföreningen justerade förslaget på ett antal punkter såg man ingen möjlighet att möta tjänstemännens krav på röda paneler.

– Inga av de leverantörer vi har kontaktat kan leverera röda solpaneler. Vad vi förstått finns röda paneler mest på experimentstadiet och går de att få tag på så är de både dyrare och ger lägre effekt. Att kräva röda paneler skulle i praktiken vara ett nej till solpaneler över huvud taget, säger Lars-Åke Hansson.

Han pekar på andra kommuner som Linköping, Uppsala och Varberg, där kommunerna har en positiv inställning till solpaneler och att det har resulterat i att en stor mängd paneler har satts upp.

Större än ett enskilt bygglov

Men bostadsrättsföreningen gav sig inte. De kontaktade politiker från alla partier, både i byggnadsnämnden och andra berörda nämnder, för att peka på att det här inte handlar om ett enskilt bygglov utan har större betydelse än så.

– Bostadsrättsföreningar runt om oss som också har röda tak avvaktar med att söka bygglov för solpaneler i väntan på att se hur det går för oss, säger Lars-Åke Hansson.

Han pekar på att Solna har en sol i sitt kommunvapen och att staden vill vara en kommun i framkant. Att säga nej till solpaneler, menar han, är inte att vara framtidsinriktad.

Tvättstugor och laddstolpar

Miljöpartiet och Vänsterpartiet sa direkt ja till svarta paneler på röda tak, men efter att bostadsrättsföreningen kontaktat politikerna anslöt partierna ett efter ett och vid sitt sammanträde den 7 juni gick de emot förvaltningen och biföll bygglovsansökan om att sätta upp svarta solpaneler.

– Det känns otroligt men jättebra. Vi är verkligen glada att politikerna lyssnat på oss. Det finns ett mycket starkt stöd för ren el och det är viktigt att politikerna ser det, säger Lars-Åke Hansson.

Den solel som erhålls från panelerna beräknas räcka till 25 procent av föreningens el för tvättstugor, belysning, ventilation och hissar och även för kommande laddstolpar för elbilar. Efter tio år kommer investeringen ha betalat sig och då har solpanelerna ytterligare 15-20 års livslängd.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Debatt: Sverige kan bli världsledande inom bio-CCS

Debatt

Sverige kan bli världsledande med bred tillämpning av bio-CCS. Med sammanlagda utsläpp på 30 miljoner ton biogen koldioxid från 38 stora punktkällor finns goda förutsättningar. Det blir dyrt i starten, men på sikt sjunker kostnaderna, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio – Svenska bioenergiföreningen.