nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Boråsmodellen exporteras till Indonesien

Tidigare slängdes flera ton frukt varje dag på fruktmarknaden i Sleman, men inte längre. En ny biogasanläggning gör istället el av avfallet. Anläggningen har tagits fram av forskare från Waste Recovery i Borås.

  • Annons 1

Biogasanläggningen som är en pilotanläggning producerar el av avfallet och fruktkooperativet kan därmed själva stå för sin elproduktion. Anläggningen är ett resultat av ett samarbete mellan aktörer i Borås och representanter från Yogyakarta med Gadjah Madja universitetet med flera.

– Jag kan tänka mig att man kan ta fram liknande mindre enheter i containerformat, gärna då i Borås, som enkelt kan forslas till den plats där man vill ha dem, säger Gunnar Peters vd på Borås Energi.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil – en komplicerad fråga

I november 2018 gav mark- och miljödomstolen Preem tillstånd att utöka sin verksamhet i Lysekil, vilket har väckt starka reaktioner. Tillståndet innebär möjlighet att genomföra det så kallade ROCC-projektet, som skulle leda till en markant ökning av raffinaderiets koldioxidutsläpp.