nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Bonn forum for miljöförhandlingar

Under de kommande tio dagarna träffas världens klimatförhandlare i Bonn. Det är första förhandlingsomgången efter klimatmötet i Durban 2011.

  • Annons 1

Tjänstemännen ska bland annat ta fram en arbetsplan för ett globalt rättsligt bindande överenskommelse som kan träda i kraft senast 2020. Förhoppningen är att ett sådant avtal ska kunna ratificeras i Doha i slutet av året då nästa stora toppmöte sker.

Räcker inte

De överenskommelser som man hittills lyckats med pekar på en utveckling mot 2,5 till 5 graders temperaturökning globalt. Nu behöver ambitionerna höjas ordentligt för att man ska lyckas hålla temperaturökningen under 2 grader, kommenterar FNs klimatchef Christina Figueres i ett pressmeddelande. Här måste de industrialiserade länderna visa vägen, men även utvecklingsländerna behöver höja sin ambitionsnivå.

– Sverige kommer att driva på för att begränsa utsläppen så att temperaturökningen håller sig under 2 grader, kommenterar Sveriges chefsförhandlare Anna Lindstedt på regeringens hemsida.

Ytterligare frågor som diskuteras i Bonn är ramarna för tekniköverföring mot utvecklingsländer när det gäller energieffektiv och miljövänlig teknik. En annan fråga är hur man ska gå tillväga för att mobilisera 100 miljarder dollar per år till 2020 till klimatrelaterade åtgärder, något som var en central fråga för u-länderna i Durban. För första gången kommer man också att lyfta jordbruksfrågor i klimatsammanhang.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

EU satsar 100 miljoner euro på bioekonomin

Ökad cirkularitet inom bioekonomin och pengar till investeringar för att hjälpa innovationer ut på marknaden. Det är två delar i EU:s uppdaterade strategi för bioekonomi, som kom förra veckan. ”Strategin är bra” tycker Kjell Ivarsson, senior rådgivare på LRF och medlem i EU:s bioekonomipanel.

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Studie från Karlstads universitet brister i vetenskaplighet”

Nyligen presenterades en studie från Karlstads universitet som påstod att plastmattor i bostaden ger upphov till upptag av farliga kemikalier hos gravida kvinnor. Studien är behäftad med brister som inte en vetenskaplig tidskrift borde ha accepterat, skriver Tekn Dr Lena Lundberg på PVC Forum – en sektorgrupp inom IKEM, i en debattartikel för Miljö & Utveckling.