nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Boliden tänker inte betala rekordböter

  • Annons 1

Gruvföretaget Boliden vill inte gå den spanska regeringen till mötes i frågan om skadestånd för den svåra gruvolyckan i södra Spanien för fyra år sedan, det skriver nyhetsbyrån TT. Spanien kräver närmare 500 miljoner kronor i ersättning för saneringskostnader.

Det spanska kravet är den största miljöboten som hittills krävts av Bolidens spanska dotterbolag Boliden-Apirsa. Enligt TT är det dock osäkert om pengarna kommer att betalas ut. Bolaget har nämligen ansökt om konkurs och sökt skydd från sina kreditorer. Företaget kan också överklaga regeringsbeslutet. Förra året friade en domstol företaget från allt ansvar för olyckan i april 1998, då en damm vid bly- och zinkgruvan Los Frailes brast. Flera miljoner kubikmeter giftigt avfallsvatten rann ut i floden Guadimar och tog död på stora mängder fisk och fågel.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.