nr-logo

Hållbarhet i praktiken

BNP måste inkludera ekosystemtjänsterna

I måndags inleddes FN-mötet om biologisk mångfald i Nagoya, Japan. Och igår släpptes TEEB-rapporten som efterlyser ett nytt synsätt för att räkna in de värden ekosystemen ger oss.

  • Annons 1

Rapporten The Economics of Ecosystems and Biodiversity slår fast att felaktigt nyttjande är ekonomiskt kostsammare än att vårda ekosystemen och den biologiska mångfalden.

– Hänsynslöst nyttjande av våra gemensamma resurser raserar grunden för en hållbar ekonomi och för ökad välfärd nationellt och globalt. Kunskapen som tagits fram inom TEEB manar till beslut om kraftfulla åtgärder i den handlingsplan som just nu förhandlas i Nagoya. Ett sätt att komma igång är att fasa ut skadliga subventioner. Ett annat är att mycket tydligare synliggöra värdet av biologisk mångfald och ekosystemtjänster med hjälp av bland annat ekonomiska värderingsmetoder, globalt, i EU och nationellt. I Sverige kommer Naturvårdsverket att få ett sådant uppdrag, säger miljöminister Andreas Carlgren som efterlyser en räddningsplan.

En slutsats i TEEB är att BNP-begreppet behöver utvecklas för att inkludera värdet av ekosystemtjänsterna.

Ekosystemens värde, två exempel:

* Avkastningen från världens fiskeriflottor är till följd av ohållbart fiske cirka 335 miljarder kronor mindre än den kunde vara med en genomtänkt och hållbar förvaltning.

* Insekter som pollinerar ger mångmiljardvärden. För år 2005 beräknades värdet till cirka 1420 miljarder kronor.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.