nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Bly och kadmium fortfarande ett problem

Trots att det ingår i riksdagens mål om en giftfri miljö att få bort användningen av bly och kadmium syns ingen tydlig minskning av ämnena, visar Kemikalieinspektionens och SCB:s färska rapport.

  • Annons 1

Andelen hälsofarliga konsumentprodukter minskar. Det är slutsatsen av Kemikalieinspektionens och SCB:s årliga rapport Miljö- och hälsofarliga kemikalier, vars senaste siffror kommer från 2009.

Men samtidigt visar den att det går segt att slopa användningen av bly och kadmium i produkter. Det är ett av delmålen i miljökvalitetsmålet Giftfri miljö. De senaste tio åren har ingen tydlig minskning märkts av. För bly i varor har siffran legat ganska stadigt sedan 2006 med sina 20 000 ton årligen. Efter att ha ökat efter år 2000 minskade kadmiumbruket en aning mellan 2008 och 2009.

När det gäller hälsoaspekten visar rapporten att av de kemiska konsumentprodukter som importeras och tillverkas idag är 39 procent hälsofarliga. I början av 90-talet var hälften av produkterna skadliga för hälsan.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.