nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Blocket förebild i miljöarbetet

Blocket har utsetts till vinnare av Återvinningsindustriernas Inspirationspris 2014. Minskad klimatpåverkan och ett ökat engagemang för återanvändning ligger bakom utnämningen.

  • Annons 1

Blocket får priset för att ha skapat en marknadsplats och drivit på utvecklingen att återanvända produkter. Det har lett till en effektivare resursanvändning, minskad klimatpåverkan och ett ökat engagemang för återanvändning.

Enligt Blockets Klimatrapport innebär svenska folkets begagnathandel 1,6 miljoner ton i minskad klimatpåverkan. Det är lika mycket som om trafiken i Stockholm stads stod still i mer än 1,5 år eller att landets alla vägar stod tomma i en månad.

I motiveringen till utmärkelsen framhålls även att Blocket har bidragit till att lägga grunden till en förändrad syn på marknaden för återanvändning och att miljöhänsyn har blivit en allt viktigare drivkraft för de som köper och säljer på Blocket.

– Blocket har varit föregångare att driva på återanvändningen genom att skapa en marknadsplats för både privatpersoner och företag som vill köpa och sälja funktionsdugliga saker på en marknad, säger Anders Wijkman, ordförande i Återvinningsindustrierna. Speciellt intressant är att Blocket tagit initiativ till att beräkna hur mycket klimatpåverkan från återanvändningen har minskat.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Hästen ingen miljöbov utan en värdefull resurs

Debatt

Ett antal publikationer har nyligen skrivit om studier på hästhagars fosforläckage. Se istället hästens produktion av fosfor som en samhällsresurs som kan tas tillvara på, istället för ett hot som bara ska stoppas och kostar pengar, skriver Alexandra D Stark, marknadsansvarig och Maria Sammeli, produktchef på Polonite, Ecofiltration Nordic.

  • Annonskod Huvudspalten 4