nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Blocket förebild i miljöarbetet

Blocket har utsetts till vinnare av Återvinningsindustriernas Inspirationspris 2014. Minskad klimatpåverkan och ett ökat engagemang för återanvändning ligger bakom utnämningen.

  • Annons 1

Blocket får priset för att ha skapat en marknadsplats och drivit på utvecklingen att återanvända produkter. Det har lett till en effektivare resursanvändning, minskad klimatpåverkan och ett ökat engagemang för återanvändning.

Enligt Blockets Klimatrapport innebär svenska folkets begagnathandel 1,6 miljoner ton i minskad klimatpåverkan. Det är lika mycket som om trafiken i Stockholm stads stod still i mer än 1,5 år eller att landets alla vägar stod tomma i en månad.

I motiveringen till utmärkelsen framhålls även att Blocket har bidragit till att lägga grunden till en förändrad syn på marknaden för återanvändning och att miljöhänsyn har blivit en allt viktigare drivkraft för de som köper och säljer på Blocket.

– Blocket har varit föregångare att driva på återanvändningen genom att skapa en marknadsplats för både privatpersoner och företag som vill köpa och sälja funktionsdugliga saker på en marknad, säger Anders Wijkman, ordförande i Återvinningsindustrierna. Speciellt intressant är att Blocket tagit initiativ till att beräkna hur mycket klimatpåverkan från återanvändningen har minskat.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.