nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Bli klimatgud för en dag

Mixtra med utsläppsnivåer och se hur du påverkar jordens framtid. Christian Azars klimatkalkylator är här.

  • Annons 1

I dagarna har världens länder rapporterat in sina frivilliga klimatåtgärder, som nu skrivs in i Köpenhamnsöverenskommelsen. Men vad betyder egentligen de olika siffrorna?

Chalmersprofessorn, klimatdebattören och författaren Christian Azar har nu utvecklat en it-baserad klimatmodell där användaren ser hur beslut om utsläppsminskningar idag påverkar framtidens klimat. Chalmers Climate Calculator riktar sig såväl till klimatförhandlare och politiker som lekmän.

Vad händer om vi väntar?

Användaren knappar in en ökning eller minskning av utsläpp. Resultatet visas i framtida koldioxidkoncentration och global temperaturökning.

Andra frågor som klimatmodellen ger svar på är vad som händer om i-länder minskar sina utsläpp, men status quo råder i u-länderna och vad som händer om vi gör något om 10 eller 20 år istället för idag.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.