nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Björn Borg Footwear anses ha brutit mot Reach

  • Annons 1

Björn Borg Footwear och Euro Sko Group anses ha brutit mot kemikalielagstiftningen genom att inte informera sina kunder att skor som såldes innehöll höga halter av hälso- och miljögifter. Nu har Naturskyddsföreningen polisanmält dem.

Det var i samband med Naturskyddsföreningens granskning av kemikalier i plastskor tidigare i höst som de upptäckte den bristande informationen.

– Vi menar att detta är ett klart brott mot den nya kemikalielagstiftningen REACH och eftersom reglerna är nya är det viktigt att pröva dem och få fram rättsfall som kan vara styrande för branschen. Det är tillräckligt illa att företagen inte har reda på vad deras produkter innehåller. Att de dessutom far med falska uppgifter är ännu värre, säger Mikael Karlsson ordförande i Naturskyddsföreningen.

Anmälan har skickats till den speciella nationella åklagarmyndigheten för miljömål i Malmö.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.