nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Biomassa i kolkraftverk kan ge miljövinst

Att låta biomassa ersätta en del av kolet som eldas i kolkraftverken skulle kunna öka andelen förnybar energi och minska utsläpp. Det visar forskning från Chalmers.

  • Annons 1

Chalmersforskarna har studerat hur sameldning av kol och biomassa i befintliga kraftverk kan öka andelen förnybar el. Resultatet visar att kolintensiva länder som Polen, Tyskland och Danmark skulle ha mycket att vinna miljömässigt på att börja samelda.

Möjligt importera biomassa

En annan del i forskningen var att titta på hur sameldning skulle kunna bidra till att uppnå EUs mål om förnybar energi. Här uppskattas att kombinationen av biomassa och kol har potential att bidra med en fjärdedel av det som återstår för att nå målet till 2010. Därtill ser forskarna stora möjligheter att öka användningen av bioenergi på längre sikt.

– Länderna måste inte förlita sig på inhemsk biomassa. Nästan hälften av dagens kolkraftverk ligger relativt nära kusten eller större farbara vattenvägar och har därmed möjlighet att importera biomassa, säger Julia Hansson, forskare på Chalmers som skrivit en avhandling om sameldning.

Ökar efterfrågan på biomassa

Om EU-länder ökar inblandningen av biomassa i kolkraftverk skulle även efterfrågan på svensk biomassa kunna öka framöver. Dock är sameldningens potential mindre i Sverige, eftersom vi inte har så många kolkraftverk här.

I sin avhandling har Julia Hansson även studerat förutsättningar för en internationell bioenergihandel i stor skala och hur EU skulle kunna framställa biodrivmedel från biomassa genom att använda spillvärme i EUs fjärrvärmesystem.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Han hoppas på mer innovation kopplat till klimatfrågan

Vem finns bakom lucka 18? Jo, Tommy Borglund, universitetslektor vid Örebro universitet. Han berättar om hans höjdpunkt på året – starten av Sveriges första masterutbildning inom företagsekonomi och hållbarhet.