nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Biogas från avlagda kläder

  • Annons 1

Inte bara jeans, utan även andra plagg. Inte bara etanol, utan också biogas. Professor Mohammad Taherzadeh och hans forskarteam vid Högskolan i Borås har tagit ännu ett steg i sin forskning och kan nu producera biogas av gamla kläder.

Eftersom de flesta textila material är blandade är forskarna mycket nöjda med att lyckats komma på hur de ska göra. Bara i Borås slängs 17 000 ton textilier varje år och av ett kilo jeans kan man få fram ett halvt kilo etanol eller ca 400 liter biogas. Att ta fram etanol tar cirka två till fyra dagar medan biogas tar en till två veckor i nuläget.

– Allt går att återvinna och vi kan anpassa processen utefter vilken slutprodukt man vill få fram. Helt klart är att det är bättre att använda gamla plagg än spannmål. Vi får exempelvis ut 50 procent mer etanol, konstaterar Mohammad Taherzadeh.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.