nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Biodrivmedel fortsatt skattebefriade

Regeringen vill ha en lagändring som innebär att biodrivmedel blir skattebefriade åtminstone fram till 2018. En typ av biodrivmedel är dock undantagen.

  • Annons 1

Lagändringen som nu skickats som en proposition till rikdagen, går ut på att anpassa de svenska reglerna till EU:s regler om statsstöd. Regeringen har också via EU-kommissionen ansökt om förlängt statsstödsgodkännande för skattebefrielsen. Ansökan gäller för biogas som drivmedel mellan 1 januari 2016 till och med 2020, och för andra hållbara biodrivmedel till och med 2018.

–Detta är ett första steg i att skapa stabila villkor för biodrivmedel. Vi fortsätter därför vårt arbete mot EU-kommissionen parallellt med lagändringen, för att så snabbt som möjligt få långsiktigt hållbara regler på plats, säger energiminister Ibrahim Baylan.

Tanken är att lagändringen träder i kraft den 1 januari 2016. Dock gäller skattebefrielsen inte för biodrivmedel som är livsmedelsbaserade, undantaget anläggningar som tagits i drift före 31 december 2013 och inte är fullständigt avskrivna.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4