nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Biobränslen dåliga för miljön på kort sikt

Stubbar är sämre för miljön än naturgas. Åtminstone på kort sikt.
– Vi måste använda de biobränslen som är bra på 20 års sikt, säger uppsalaforskaren Lars Zetterberg.

  • Annons 1

Biobränslen anses vara koldioxidneutrala eftersom den koldioxid som avges vid förbränningen tas upp på nytt när nytt biobränsle tillväxer. Men alla biobränslen är inte lika bra. Ju längre tid det tar för bränslet att växa till sig på nytt, desto längre tid finns koldioxiden i atmosfären.

– Vill man göra något åt växthuseffekten snabbt så måste vi använda bränslen som är bra på 20 års sikt, säger Lars Zetterberg, doktor vid institutionen för geovetenskaper vid Göteborgs universitet.

Hyggrester i form av grenar och toppar efter avverkning och energiskog är det bästa alternativet på både kort och lång sikt. Stubbar är bra att använda som biobränsle om man tar ett 100-årsperspektiv, men på en 20-årsperiod är det sämre än naturgas, menar Lars Zetterberg som nyligen presenterade slutsatserna i sin doktorsavhandling vid Göteborgs universitet.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.