nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Billigt att bromsa klimatförändringar

  • Annons 1

En halv procent av världens sammanlagda BNP. Så mycket skulle det kunna kosta att minska utsläppen av växthusgaser med 40 procent före 2030, visar en omfattande rapport från konsultfirman McKinsey.

I rapporten Pathways to a Low Carbon Economy redovisas fler än 200 lösningar och detaljerade kostnader för olika branscher. Lösningarna ska tillsammans kunna bidra till att hålla den globala uppvärmningen under den kritiska tvågradersnivån. Däribland nämns övergången till förnybara energikällor, stoppandet av kalhuggning och användning av mark på ett mer hållbart sätt.

– När världens ledare träffas i Köpenhamn i december för att komma fram till en global överenskommelse angående klimatförändringen kommer de inte att ha några ursäkter för att inte agera, säger Lasse Gustavsson, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4