nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Billigare lysdioder på väg

  • Annons 1

Energisnåla lysdioder som innehåller galliumnitrit har på grund av det höga tillverkningspriset ännu inte fått stort genomslag på marknaden. Men ett forskarteam vid universitetet i Cambridge kan ha hittat lösningen.

Enligt Science Daily har galliumnitrit sedan 90-talet framställts på dyra safirplattor, men den nya metoden använder istället billigare kiselplattor. På så vis kan lysdioder, som förkortas LED, tillverkas till en tiondel av det gamla priset. Inom fem år kan därför massproducerade lysdioder nå den stora marknaden, menar forskarna. Det skulle kunna minska kostnaden för hushållens belysning med hela 75 procent.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.