nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Billigare bilförsäkring om du cyklar

KTH-forskare har utvecklat en app som håller koll på förares körbeteende. Nu ska ett stort försäkringsbolag erbjuda den till sina kunder. De som kör smart eller lämnar bilen hemma får billigare försäkring.

  • Annons 1

Enligt ett pressmeddelande från KTH har ett av Skandinaviens största försäkringsbolag skrivit avtal om att erbjuda mobilappen Movelo till sina kunder. Sverige är först ut, sedan ska appen lanseras i restan av Skandinavien.

Om en bilförare installerar appen och använder den erbjuds personen bilförsäkring med rabatt.

– Det kan handla om en prisreducering upp till 50 procent, säger Peter Händel, KTH-professor som utvecklat appen.

Kör du sällan och väljer att ta cykeln istället är olycksrisken lägre och bilförsäkringen blir billigare. Hastiga inbromsningar och andra osäkra körbeteenden ger istället en högre premie.

Föraren får också information om hur man kan köra smartare och på så vis spara bränsle. Datan som samlas in via Movelo kan användas av forskare inom transportforskning men också inom trafikplanering för att undvika bilköer.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.

  • Annonskod Huvudspalten 4