nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Billigare bilförsäkring om du cyklar

KTH-forskare har utvecklat en app som håller koll på förares körbeteende. Nu ska ett stort försäkringsbolag erbjuda den till sina kunder. De som kör smart eller lämnar bilen hemma får billigare försäkring.

  • Annons 1

Enligt ett pressmeddelande från KTH har ett av Skandinaviens största försäkringsbolag skrivit avtal om att erbjuda mobilappen Movelo till sina kunder. Sverige är först ut, sedan ska appen lanseras i restan av Skandinavien.

Om en bilförare installerar appen och använder den erbjuds personen bilförsäkring med rabatt.

– Det kan handla om en prisreducering upp till 50 procent, säger Peter Händel, KTH-professor som utvecklat appen.

Kör du sällan och väljer att ta cykeln istället är olycksrisken lägre och bilförsäkringen blir billigare. Hastiga inbromsningar och andra osäkra körbeteenden ger istället en högre premie.

Föraren får också information om hur man kan köra smartare och på så vis spara bränsle. Datan som samlas in via Movelo kan användas av forskare inom transportforskning men också inom trafikplanering för att undvika bilköer.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.