nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Bilen poppis till jobbet även på sommaren

Trots förlåtande cykel- och gångväder under de varma månaderna är bilen det vanligaste färdmedlet för att ta sig till jobbet.

  • Annons 1

Det enligt försäkringsbolaget If som tillsammans med YouGov har genomfört en undersökning bland 3 044 svenskar om deras resevanor till jobb och skola under sommaren. Undersökningen visade att hela 42 procent kör en egen bil. Bara 18 procent cyklar. Av de som åker kollektivt är buss det vanligaste transportmedlet.

– Förutsättningarna ser olika ut. När människor ska ta sig till sin arbetsplats handlar det om vad som finns och fungerar just där de bor. Om det exempelvis inte finns säkra cykelvägar så låter du antagligen cykeln stå, fastän alla vet att cykling är bra för både motionen och miljön, säger Dan Falconer, motorexpert på If i ett pressmeddelande.

Så här tar sig svenskarna till jobbet i genomsnitt:

Egen bil: 42 procent

Cykel: 18 procent

Promenerar: 13 procent

Buss: 12 procent

Tunnelbana: 5 procent

Spårvagn: 2 procent

Samåker: 2 procent

Moped/Motorcykel: 1 procent

Tåg/annat. 6 procent

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Så dålig är luften för cykelpendlare i Stockholm

Gång- och cykelpendlare exponeras för stora mängder luftföroreningar under rusningstrafik i Stockholm. Enligt en ny studie av Folksam utsätts de för nästan sex gånger så höga nivåer av luftföroreningar som stockholmare i snitt.