nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Bil Sweden jämför framtidens biodrivmedel

  • Annons 1

Ett forskarlag från Lunds Universitet har på uppdrag av Bil Sweden tagit fram en rapport kring drivmedel ur ett hållbarhetsperspektiv.

När det handlar om biodrivmedel på lång sikt menar författarna att flera teknologier bör vidareutvecklas för att skapa mindre risk för konflikter med till exempel mat och vatten. Något som även lyfts fram i studien är vikten av att utveckla energieffektiva fordon samt betydelsen av smarta certifieringssystem och andra politiska verktyg.

– Det är också viktigt att ställa hårda krav på energi- och klimateffektivitet i hela bränslekedjan när produktionsvolymerna ökar. Det gäller ända från odling till tank, säger Pål Börjesson, en av författarna.

Slutsatserna av rapporten är sammanställda i en tabell som visar de olika drivmedlen ställda mot olika kriterier. Kriterierna är energibalans, area-effektivitet, klimatnytta, luftföroreningar från fordon, biologisk mångfald och vatten, behov av teknisk utveckling, behov av ekonomiskt stöd samt ekonomiska och sociala effekter i u-länder.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.