nr-logo

Tidningen för miljöproffs

41 procent av svenskarna är villiga att betala ytterligare 10 procent om varorna är sjysta.
41 procent av svenskarna är villiga att betala ytterligare 10 procent om varorna är sjysta. FOTO: Fairtrade Sverige

Betalningsviljan ökar för sjysta produkter

Svenskar blir allt mer benägna att göra hållbara val i vardagen. De är även beredda att lägga en slant i mellanskillnad för att varorna de köper ska vara hållbara, enligt den nordiska varumärkesundersökningen Sustainable Brand Index.

  • Annons 1

2016 var ett turbulent år. Donald Trump vann valet i USA, britterna lämnade EU och flyktingkrisen visade inga tecken på att mattas. Det har förstås dominerat samtalsagendan både i den offentliga debatten och runt köksborden. Kring frågor som berör miljö- och hållbarhet har det varit tystare.

Bryr oss mer

Men enligt enligt Sustainable Brand Index som intervjuat 32 000 nordiska konsumenter om hållbarhetsfrågor, med fokus på kommunikation, så bryr vi oss inte mindre om klimat och miljö än tidigare, utan snarare mer.

– Många svenskar har exempelvis ambitionen att dra ned på sin konsumtion av kött och mejeriprodukter för att minska sin egen klimatpåverkan, säger Erik Hedén vd på SB Insight, som ligger bakom mätningen.

Hög betalningsvilja

Betalningsviljan för hållbara produkter fortsätter också att öka. 41 procent av svenskarna är villiga att betala ytterligare 10 procent om varorna är sjysta.

Först vid ett påslag på 25 procent börjar betalningsviljan dala. Då kan cirka 20 procent av befolkningen tänka sig att betala extra om varorna har en hållbarhetsprofil.

– Människors önskan att göra skillnad i de privata valen ökar. Att hjälpa dem med det är definitivt en affärsmöjlighet för nordiska verksamheter, säger Erik Hedén.

Läs mer: 

Apoteket är Sveriges mest hållbara varumärke

6 tips för en lyckad hållbarhetskommunikation

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.