nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Besprutningsmedel bakom bidöd

Nikotinbaserade pesticider har orsakat den bidöd, med miljoner döda djur, som skett i USA och Europa de senaste åren. Detta enligt en ny amerikansk studie.

  • Annons 1

– Vi vet att dessa insektspesticider är väldigt giftiga för bin. Vi har hitta dem i varje exemplar av döda eller döende bin. Ämnet är så koncentrerat att till och med små mängder som landar på blommor i området runt om en åker kan döda insekter, sade Christian Krupke, en av författarna bakom studien till Herald Scotland.

Pesticidproducenterna menar däremot att koncentrationerna är för låga för att påverka insekternas hälsa. De menar att parasiter och sjukdomar är orsaken till den utbredda bidöden.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Eva Thörnelöf, vikarierande generaldirektör på Naturvårdsverket.
Eva Thörnelöf, vikarierande generaldirektör på Naturvårdsverket.

Miljömålen: Prissättning av miljö avgörande

Endast 2 av 16 miljömål kommer att nås till 2020. Ett grundläggande problem är att miljö väger för lätt mot andra intressen. Det konstaterar Naturvårdsverket i en pinfärsk utvärdering av miljömålen.

Möte kan förbjuda PFOS

Idag inleds förhandlingar om tre av FN:s konventioner för kemikalier och avfall. Mötet förväntas fatta beslut om reglering eller förbud av långlivade organiska föroreningar.

30728_vindkraft

Ikea blir fossiloberoende

I slutet av maj inviger Ikea en ny vindkraftpark i Härjedalen. Därmed drivs hela den nordiska verksamheten med förnybar energi.

Anders Wijkman, Veronica Karlsson och Sören Enholm.
Anders Wijkman, Veronica Karlsson och Sören Enholm.

Sveriges kommuner saknar strategi för hållbar IT

Debatt

Bara 16 procent av Sveriges kommuner har en hållbar IT-strategi med mätbara mål. Därmed går de miste om stora ekonomiska och miljömässiga besparingar. Nu måste fler kommuner utnyttja IT i hållbarhetsarbetet.

Habitat banking, ett marknadssystem för ekologisk kompensation kan vara ett sätt att stoppa utarmningen av biologisk mångfald.
Habitat banking, ett marknadssystem för ekologisk kompensation kan vara ett sätt att stoppa utarmningen av biologisk mångfald. FOTO: Free Images

Fyra scenarier för habitat banking

Biologisk mångfald och ekosystemtjänster försvinner i rasande tempo. Ett sätt att lösa problemet kan vara ett marknadsekonomiskt system där exploatörer blir skyldiga att köpa naturkrediter. I en ny rapport från Enetjärn Natur och Kairos Future undersöks fyra scenarier för så kallad habitat banking.