nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Besprutningsmedel bakom bidöd

Nikotinbaserade pesticider har orsakat den bidöd, med miljoner döda djur, som skett i USA och Europa de senaste åren. Detta enligt en ny amerikansk studie.

  • Annons 1

– Vi vet att dessa insektspesticider är väldigt giftiga för bin. Vi har hitta dem i varje exemplar av döda eller döende bin. Ämnet är så koncentrerat att till och med små mängder som landar på blommor i området runt om en åker kan döda insekter, sade Christian Krupke, en av författarna bakom studien till Herald Scotland.

Pesticidproducenterna menar däremot att koncentrationerna är för låga för att påverka insekternas hälsa. De menar att parasiter och sjukdomar är orsaken till den utbredda bidöden.

Etiketter:

Fler nyheter

film1

2000-talets bästa miljödokumentärer

Det nya millenniet har bjudit på en kraftig ökning av dokumentärer med ett starkt miljötema. Flera av filmerna har fått stor uppmärksamhet, kritikerrosats och vållat debatt och förändring. Vi har valt ut 10 dokumentärfilmer som fått oss att se på världen med nya ögon.

Delande nästa heta affärsmodell?

Analys

När jag var liten brukade vi byta hus på somrarna. Mina föräldrar satte in en annons i tidningen i landet vi ville åka till, ofta i en tidning för lärare ”för det var ordentliga människor” tyckte mina föräldrar. Vi var i England, Schweiz och på Bornholm. Det blev både fullträffar och floppar. I Schweiz hamnade […]

Forskarna ska kika på hur exempelvis Google Glass eller smartwatch kan användas för att underlätta kollektivresandet.
Forskarna ska kika på hur exempelvis Google Glass eller smartwatch kan användas för att underlätta kollektivresandet. FOTO: Google

Smart teknik gör kollektivresan till ett nöje

Smart teknik kan göra det till ett rent nöje att resa kollektivt. Genom att synka geografisk position med reseinformation kan smarta klockor och glasögon ta reda på vad som just för tillfället är den snabbaste resvägen.

Idag börjar utfrågningarna av de nya EU-kommissionärerna.
Idag börjar utfrågningarna av de nya EU-kommissionärerna.

Nu ska kommissionärerna granskas

I veckan håller EU-parlamentet utfrågningar av de nya EU -kommissionärerna. På torsdag är det dags för den omstridde energi- och klimatkommissionären. Även Cecilia Malmström som är först ut väntas få frågor som rör hållbarhetsområdet.

Lisa Senerby Forsse, rektor Sveriges lantbruksuniversitet
Lisa Senerby Forsse, rektor Sveriges lantbruksuniversitet FOTO: Jenny Svennås-Gillner. SLU

När når vi visionen?

krönika

År 2050 beräknas jordens befolkning överstiga 9 miljarder.
Den stora utmaningen är hur detta skall kunna uppnås utan ny mark att bruka, utan ohållbara ekologiska konsekvenser samtidigt som vi återställer och nyskapar förlorade naturvärden – allt under en pågående klimatförändring, skriver Lisa Sennerby Forsse.