nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Besprutningsmedel bakom bidöd

Nikotinbaserade pesticider har orsakat den bidöd, med miljoner döda djur, som skett i USA och Europa de senaste åren. Detta enligt en ny amerikansk studie.

  • Annons 1

– Vi vet att dessa insektspesticider är väldigt giftiga för bin. Vi har hitta dem i varje exemplar av döda eller döende bin. Ämnet är så koncentrerat att till och med små mängder som landar på blommor i området runt om en åker kan döda insekter, sade Christian Krupke, en av författarna bakom studien till Herald Scotland.

Pesticidproducenterna menar däremot att koncentrationerna är för låga för att påverka insekternas hälsa. De menar att parasiter och sjukdomar är orsaken till den utbredda bidöden.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Catrin Offerman är chefredaktör och ansvarig utgivare för Miljö & Utveckling.
Catrin Offerman är chefredaktör och ansvarig utgivare för Miljö & Utveckling. FOTO: Anette Tamm

Analys: Resurssmarta affärsmodeller allt viktigare

Analys

Det finns en verklig kraft i att hitta nya modeller för ökad resurseffektivitet. Catrin Offerman, chefredaktör för Miljö & Utveckling förklarar varför.

Det vanligaste skälet till beslut om förelägganden eller förbud enligt skogsvårdslagen är att förhindra körskador i samband med avvekning. Nummer två handlar om att förhindra skador i hänsynskrävande biotoper.
Det vanligaste skälet till beslut om förelägganden eller förbud enligt skogsvårdslagen är att förhindra körskador i samband med avvekning. Nummer två handlar om att förhindra skador i hänsynskrävande biotoper. FOTO: Michael Ekstrand

Skogsstyrelsen skärper miljötillsynen

Antalet förelägganden vid skogsavverkning har ökat markant under de senaste fyra åren. Syftet är att det ska bli tydligare hur skogsvårdslagen bör tolkas.

Sparade 402 ton kemikalier

Tillsammans går det att göra skillnad. I ett gemensamt projekt har svenska modekedjor tillsammans med sina underleverantörer minskat både vatten och kemikalieåtgång.

Xiao-Bing Zhang är forskare vid Göteborgs universitet.
Xiao-Bing Zhang är forskare vid Göteborgs universitet.

Forskare: Ändra strategi för tillsynen

Färre industriföretag skulle bryta mot miljölagstiftning och fler skulle övergå till renare teknik om myndigheter som ansvarar för miljötillsyn riktar sina insatser mot de företag som använder mest miljöskadlig teknik, enligt en avhandling från Göteborgs universitet.