nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Besprutningsmedel bakom bidöd

Nikotinbaserade pesticider har orsakat den bidöd, med miljoner döda djur, som skett i USA och Europa de senaste åren. Detta enligt en ny amerikansk studie.

  • Annons 1

– Vi vet att dessa insektspesticider är väldigt giftiga för bin. Vi har hitta dem i varje exemplar av döda eller döende bin. Ämnet är så koncentrerat att till och med små mängder som landar på blommor i området runt om en åker kan döda insekter, sade Christian Krupke, en av författarna bakom studien till Herald Scotland.

Pesticidproducenterna menar däremot att koncentrationerna är för låga för att påverka insekternas hälsa. De menar att parasiter och sjukdomar är orsaken till den utbredda bidöden.

Etiketter:

Fler nyheter

Till 2015 ska företagen i projektet minska utsläppen från de anställdas arbetspendling med 15 procent.
Till 2015 ska företagen i projektet minska utsläppen från de anställdas arbetspendling med 15 procent.

Västbergaföretag ska minska utsläpp från arbetspendling

Fram till 2015 ska sex företag i stockholmsförorten Västberga minska utsläppen från de anställdas pendling till och från jobbet. Åka kollektivt, cykla, gå, jobba hemma och köra miljöbil är några av strategierna som ska leda fram till målet.

– Kina satsar otroligt mycket på energieffektiviseringar och en omställning mot förnybar energi just nu, berättar Magnus Emfel på Världsnaturfonden.
– Kina satsar otroligt mycket på energieffektiviseringar och en omställning mot förnybar energi just nu, berättar Magnus Emfel på Världsnaturfonden.

Luftproblem ökar intresset för förnybart i Kina

Svensk forskning högintressant

Stora problem med luftföroreningar har gjort att Kina nu ökar takten när det gäller investeringar i förnybar energi. Själva har de bra produktionsmöjligheter och en gigantisk marknad. Nu söker de företag och forskare som kan hjälpa till med den senaste tekniken.

Tävling: Vilken är den värsta miljöfloskeln?

Vi måste gasa och bromsa samtidigt är årets jobbfloskel enligt tidningen Visions läsare. Vilka är de värsta flosklerna på miljöområdet? Hör av dig till redaktionen och tipsa. Bästa floskel vinner en prenumeration av tidningen, egen eller att ge bort.

Mattias Goldmann, vd tankesmedjan Fores
Mattias Goldmann, vd tankesmedjan Fores

Kvartalsekonomin är inte problemet

Debatt

På miljökonferenserna sägs nästan alltid att vi måste bort från kvartalsekonomin för att få en hållbar ekonomi och minskad klimatpåverkan. Av tre skäl bedömer jag det som fel fokus – låt oss istället omfamna kortsiktighetens möjligheter, skriver Mattias Goldmann, vd tankesmedjan Fores.

”Att klimatkompensera är onödigt dyrt”

Debatt

Utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka globalt och behöver drastiskt minska för att minimera effekterna av den globala uppvärmningen. Många åtgärder behöver genomföras för att minska klimatpåverkan och en åtgärd som förtjänar mer utrymme är klimatkompensation, skriver Markus Ekelund, vd 2050.

FNs klimatpanel: Här är lösningarna

Storskalig satsning på förnybara energikällor, prissättning av utsläpp och enorma trädplanteringar är några av de åtgärder som kan stabilisera klimatet. Det menar FNs klimatpanel som i helgen presenterade en analys av de lösningar som står tillbuds för att vända trenden.