nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Besprutningsmedel bakom bidöd

Nikotinbaserade pesticider har orsakat den bidöd, med miljoner döda djur, som skett i USA och Europa de senaste åren. Detta enligt en ny amerikansk studie.

  • Annons 1

– Vi vet att dessa insektspesticider är väldigt giftiga för bin. Vi har hitta dem i varje exemplar av döda eller döende bin. Ämnet är så koncentrerat att till och med små mängder som landar på blommor i området runt om en åker kan döda insekter, sade Christian Krupke, en av författarna bakom studien till Herald Scotland.

Pesticidproducenterna menar däremot att koncentrationerna är för låga för att påverka insekternas hälsa. De menar att parasiter och sjukdomar är orsaken till den utbredda bidöden.

Etiketter:

Fler nyheter

Så blir unionens klimatmål

Ända in på sluttampen var det oklart om EU skulle få några bindande klimat- och energipolitiska mål. Men i natt enades unionens politiker om målen som ska gälla fram till 2030.

Annika Skoglund forskar på medarbetares miljöengagemang.
Annika Skoglund forskar på medarbetares miljöengagemang.

Green HRM tar tillvara på miljöengagemanget.

I veckan landar ett rykande färskt nummer av Miljö & Utveckling i alla prenumeranters brevlåda. Här kan du bland annat läsa om Green HRM som svarar på frågan om hur man på bästa sätt tar hand om sina medarbetares miljöengagemang.

Åsa Romson kommenterar budgeten på en minut.
Åsa Romson kommenterar budgeten på en minut.

Klimatprogram och miljöskatter i budgeten

Miljödepartementets anslag ökar med 1,4 miljarder om regeringens budget går igenom. Bland annat satsar man på ett klimatprogram för att stödja kommunen. Upphandlingsstödet flyttas till en egen myndighet.

Susanne Bergman är hållbarhetschef på Hertz
Susanne Bergman är hållbarhetschef på Hertz

Hertz Hållbarhetschef: Vi måste samåka mer

Debatt

Svensk biltrafik är i dag mycket ineffektiv. I varje bil som rullar på vägarna sitter i snitt endast 1,2 personer. I dag samåker 14 procent av svenskar en eller flera dagar i veckan. Vi anser att svenska kommuner, myndigheter och företag måste samarbeta för att öka den siffran.