nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Besprutningsmedel bakom bidöd

Nikotinbaserade pesticider har orsakat den bidöd, med miljoner döda djur, som skett i USA och Europa de senaste åren. Detta enligt en ny amerikansk studie.

  • Annons 1

– Vi vet att dessa insektspesticider är väldigt giftiga för bin. Vi har hitta dem i varje exemplar av döda eller döende bin. Ämnet är så koncentrerat att till och med små mängder som landar på blommor i området runt om en åker kan döda insekter, sade Christian Krupke, en av författarna bakom studien till Herald Scotland.

Pesticidproducenterna menar däremot att koncentrationerna är för låga för att påverka insekternas hälsa. De menar att parasiter och sjukdomar är orsaken till den utbredda bidöden.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Emma Casserlöv, reporter Miljö & Utveckling.
Emma Casserlöv, reporter Miljö & Utveckling. FOTO: Anette Tamm

CCS-teknik krävs vid fortsatt tillväxt

Analys

Storskalig användning av CCS-teknik kan bli nödvändig för att klara tvågradersmålet. Men en avgörande förutsättning saknas för att utvecklingen ska ta fart.

Utsläppen från fartygstrafiken övervakas bland annat genom kemisk analys med hjälp av en så kallad ”sniffer” vid Nya Älvsborgs fästning, intill inseglingsrännan till Göteborg.
Utsläppen från fartygstrafiken övervakas bland annat genom kemisk analys med hjälp av en så kallad ”sniffer” vid Nya Älvsborgs fästning, intill inseglingsrännan till Göteborg. FOTO: Johan Mellqvist

Åtta av tio följer svavelreglerna

Utsläppen av svavel från fartyg har sjunkit kraftigt sedan skärpta regler trädde i kraft vid årsskiftet.

Försöket med poolverksamhet i Tokyo pågår från i mitten av april till och med september.
Försöket med poolverksamhet i Tokyo pågår från i mitten av april till och med september. FOTO: Toyota

Trehjulingarna som ska befolka Tokyo

Fram till september kan Tokyoborna ta sig fram via eldrivna fordon som de hyr på en plats i staden och lämnar på en annan. Bakom pilotprojektet står Toyota och Park24.

Under mars ska Avallsfria Ada, alias Ulrika Naezer kommunikatör på kretslopp och vatten i Göteborg, leva utan att lämna en enda sopa efter sig.
Under mars ska Avallsfria Ada, alias Ulrika Naezer kommunikatör på kretslopp och vatten i Göteborg, leva utan att lämna en enda sopa efter sig. FOTO: Foto: Greenhackgbg

Utmaning: Noll avfall i en hel månad

Ulrika Naezer, alias Avfallsfria Ada har en jätteutmaning framför sig: Under hela mars ska hon leva utan att lämna en enda sopa efter sig.
Utmaningen är en del i Göteborgs stads satsning på att engagera medborgarna i hållbarhet.

75 % av  bostäderna i EU är energimässigt ineffektiva, 94 % av alla transporter är beroende av oljeprodukter och importen av energi är gigantisk. Maroš Šefčovič, vice-ordförande för EU-kommissionen förklarade under onsdagen EUs strategi för att skapa ett mer effektiv energisystem.
75 % av bostäderna i EU är energimässigt ineffektiva, 94 % av alla transporter är beroende av oljeprodukter och importen av energi är gigantisk. Maroš Šefčovič, vice-ordförande för EU-kommissionen förklarade under onsdagen EUs strategi för att skapa ett mer effektiv energisystem. FOTO: EU-kommissionen

Fokus på effektivisering i nya energiunionen

Nu ska 28 energimarknader bli en enda. Igår presenterade EU-kommissionen en ramstrategi för den så kallade enerigunionen. Energieffektivisering är en viktig pusselbit.