nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Besprutningsmedel bakom bidöd

Nikotinbaserade pesticider har orsakat den bidöd, med miljoner döda djur, som skett i USA och Europa de senaste åren. Detta enligt en ny amerikansk studie.

  • Annons 1

– Vi vet att dessa insektspesticider är väldigt giftiga för bin. Vi har hitta dem i varje exemplar av döda eller döende bin. Ämnet är så koncentrerat att till och med små mängder som landar på blommor i området runt om en åker kan döda insekter, sade Christian Krupke, en av författarna bakom studien till Herald Scotland.

Pesticidproducenterna menar däremot att koncentrationerna är för låga för att påverka insekternas hälsa. De menar att parasiter och sjukdomar är orsaken till den utbredda bidöden.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

EU kan skrota flera miljöförslag

Flera lagstiftningar kring klimat och miljö är i farozonen. I veckan tar den nya EU-kommissionen beslut om vilka lagförslag kring klimat och miljö som de ska gå vidare med.

Birgitta Rydhagen, docent i teknovetenskapliga studier vid Blekinge tekniska högskola och författare till boken Genus och miljö.
Birgitta Rydhagen, docent i teknovetenskapliga studier vid Blekinge tekniska högskola och författare till boken Genus och miljö.

Miljöarbetet kräver genusglasögon

Debatt

Det är dags att ta på genusglasögonen i miljöarbetet. Vi måste förstå att bilism och köttätande har en könsdimension. Då kommer vi att hitta hållbara lösningar och effektiva kampanjmetoder, skriver Birgitta Rydhagen.

Näringslivet måste ställa om

Det krävs en grön omställning av näringslivet. Det menar TIllväxtanalys som sedan 2012 analyserat förutsättningarna för en grön strukturomvandling. I december kom slutrapporten.

Erika Bergström har skapat ett bytessystem som underlättar återbruk.
Erika Bergström har skapat ett bytessystem som underlättar återbruk.

Smart design stöttar miljöarbetet

Genom att göra produktutveckling av företags miljöpolicy kan smart design hjälpa oss att göra rätt och samtidigt stärka företagens profil. Det är idén bakom det nystartade företaget Resense Design.

deathvalley
FOTO: Illustration Fredrik Lundell

Därför fastnar vi i dödsdalen

Det globala marknaden för miljösmarta tekniska lösningar växer i rasande takt. Trots att det finns gott om intressanta svenska innovationer väcks frågan: Klarar Sverige av att hänga med i miljöteknikracet?