nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Att avancerade biodrivmedel från skogsbruket inte kommer att räknas som förnybara, är en krigsförklaring mot svensk miljöpolitik, skriver Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C).

”Beslut om biobränsle en krigsförklaring mot svensk miljöpolitik ”

EU håller nu på att sätta ramarna för hur unionen ska lyckas ställa om till mer förnybart. Men med ett pennstreck drog parlamentets miljöutskott en våt filt över möjligheten att använda förnybara bränslen från biomassa, skriver Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C).

  • Annons 1

Biobränslen i Sverige används i omfattande utsträckning och vi har baserat vår strategi för att bli fossiloberoende på stora mängder förnyelsebar energi, inte minst från vårt hållbara skogsbruk. Därför blev jag i det närmaste chockad av att flera av ledamöterna i Europaparlamentets miljöutskott ville se stora försämringar när det gäller möjligheten att använda avancerade biodrivmedel, såsom tallolja.

De vill också göra det krångligare och svårare för hållbara grödebaserade biodrivmedel, såsom etanol, i transporterna. Beslutet som nyligen fattades, innebär att dessa drivmedel inte längre kommer att räknas som förnybara. Den enda vinnaren på detta är fossila bränslen och det är minst sagt en underlig hållning med tanke på att EU:s ambition är att kraftigt minska utsläppen och öka graden av förnybart.

Undvika skogsskövling

Logiken bakom förslaget bygger på att man inte vill att Europas skogar ska skövlas. En beundransvärd hållning, men som helt missar målet. Sveriges produktion av biobränslen och skogsbruk i övrigt leder inte till skövlade skogar. Mängden skog i Sverige ökar ständigt, även fast vi har en hög avverkningsgrad. Vad som sticker mest i ögonen är att de politiker som tryckt på hårdast för att fasa ut biomassan, bland annat kommer ifrån Storbritannien och Nederländerna. Länder som ironiskt nog skövlade sin egen skog för flera generationer sedan och som inte direkt gör sig kända för miljövänliga satsningar. Dessa ledamöter tror sig nu veta bättre än Sverige hur man bedriver skogsbruk.

En krigsförklaring

Det finns goda exempel på att biodrivmedel baserade på grödor, såsom svensk etanol och talloljediesel, har god miljönytta och är ett fullgott och förnybart alternativ till fossila bränslen. Att Europarlamentarikerna i miljöutskottet valde att ställa sig bakom något som kan leda till långtgående konsekvenser är inget mindre än en krigsförklaring mot svensk miljöpolitik.

 En utfasning av produktionen av drivmedel från biomassa skulle leda till att allt fler fordon drivs med fossila bränslen, istället för de miljövänliga biodrivmedlen. Det vill säga tvärt emot vad vi vill uppnå. Dessutom riskerar förslaget att nollställa alla de enorma investeringar som redan gjorts och planeras på området.

Viktig pusselbit

De gröna biodrivmedlen är och kommer att vara en livsviktig del i den gröna omställningen och att försvåra för dessa är inget annat än dumdristigt. Men än är inte hoppet dött för svensk biobränsle. Jag kommer som förhandlare i Industriutskottet att göra vad jag kan för att omröstningen i det utskottet och till sist i EU-parlamentets plenum blir så bra som möjligt. Men jag kommer att behöva hjälp, inte minst av samtliga svenska kollegor i Europaparlamentet, för att hitta en kompromiss som både är miljövänlig och ser till att inte lägga käppar i hjulet för utvecklingen av hållbara drivmedel.

 

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4