nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Så kallade biocidprodukter, som träningskläderna behandlas med, är giftiga för bakterier. Men flera av biociderna är också giftiga för andra organismer och för oss människor.
Så kallade biocidprodukter, som träningskläderna behandlas med, är giftiga för bakterier. Men flera av biociderna är också giftiga för andra organismer och för oss människor. FOTO: Shutterstock

Behandling mot lukt i sportkläder verkningslös

Antibakteriell behandling av kläder och andra textilier fungerar sällan, visar en ny rapport från Kemikalieinspektionen. Två av tre testade produkter hade ingen bakteriedödande effekt kvar efter tio tvättar.

  • Annons 1

Kemikalieinspektionen har testat den antibakteriella aktiviteten i 25 textilprodukter som marknadsfördes som luktfria eller antibakteriella. Det handlar om sportkläder, strumpor och disktrasor med bakteriedödande ämnen som triklosan, triklokarban och silver.

Nästan en tredjedel av de behandlade textilierna, 28 procent, saknade bakteriedödande effekt redan från början. 40 procent hade viss antibakteriell verkan vid inköp, men efter tio tvättar var den borta. Endast en tredjedel, 32 procent, av de undersökta textilierna hade antibakteriell verkan kvar efter tio tvättar.

– Vår studie visar att antibakteriell behandling av textilier i många fall är verkningslös. Det blir närmast en slump om man råkar köpa ett plagg som har funktionaliteten kvar efter några tvättar, säger Ulrike Frank, utredare på Kemikalieinspektionen.

Kläder som är antibakteriellt behandlade marknadsförs ofta med argument om att det förhindrar dålig lukt. Ibland påstås textilierna även ha hygieniska fördelar.

– Antibakteriellt behandlade kläder bör av miljöskäl inte användas i onödan, och behandlingen har ofta bara en begränsad effekt. Gör ett medvetet val i butiken och tänk igenom om du verkligen behöver ett plagg med sådan här behandling, säger Ulrike Frank.

Så kallade biocidprodukter, som kläderna behandlas med, är giftiga för bakterier. Men flera av dessa biocider är också giftiga för andra organismer och även för oss människor. När man använder biocider för ofta eller för ospecifikt kan det även bidra till att bakterier utvecklar resistens mot biocider.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Så mår våra hav

I Ocean State Report behandlas tillståndet i våra hav. Åttio forskare ligger bakom rapporten som framöver ska komma en gång per år.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.