nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Bättre vattenmiljö + ökad lönsamhet = blå tillväxt

Det går att arbeta för en bättre vattenmiljö och samtidigt tjäna pengar. Det visar en undersökning från Havs- och vattenmyndigheten bland 15 företag. Men lössläppta miljökrav kan stoppa innovativa företag.

  • Annons 1

Intervjuundersökningen från myndigheten handlar om blå tillväxt, vilket innebär affärsmöjligheter för företag som vill hjälpa till att rena hav, sjöar och vattendrag. 15 företag har tillfrågats om sina affärmsöjligheter och tio av dem går med vinst och de övriga fem är på god väg. Och nu menar Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Björn Risinger att det krävs hårdare miljökrav.

– Tröghet och obefogad oro hos myndigheter, länsstyrelser och kommuner kan ibland vara ett hinder för näringsliv som arbetar för renare hav. Om vi vågar ställa högre miljökrav i samhället gynnas nya innovativa företag. Det finns en risk för att många myndigheter agerar alltför försiktigt i rädsla för att försvåra för näringslivet. I själva verket kan skärpta miljökrav i en del fall leda till att vi hjälper innovativa företag inom ”blå tillväxt”, skriver han i en debattartikel i Ny Teknik idag.

Han menar att de som miljömyndighet inte i första hand ska se till näringslivets lönsamhet, men att det krävs samarbete med bland annat innovativa företag för att skydda miljön i hav och vatten.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4