nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Bättre vattenmiljö + ökad lönsamhet = blå tillväxt

Det går att arbeta för en bättre vattenmiljö och samtidigt tjäna pengar. Det visar en undersökning från Havs- och vattenmyndigheten bland 15 företag. Men lössläppta miljökrav kan stoppa innovativa företag.

  • Annons 1

Intervjuundersökningen från myndigheten handlar om blå tillväxt, vilket innebär affärsmöjligheter för företag som vill hjälpa till att rena hav, sjöar och vattendrag. 15 företag har tillfrågats om sina affärmsöjligheter och tio av dem går med vinst och de övriga fem är på god väg. Och nu menar Havs- och vattenmyndighetens generaldirektör Björn Risinger att det krävs hårdare miljökrav.

– Tröghet och obefogad oro hos myndigheter, länsstyrelser och kommuner kan ibland vara ett hinder för näringsliv som arbetar för renare hav. Om vi vågar ställa högre miljökrav i samhället gynnas nya innovativa företag. Det finns en risk för att många myndigheter agerar alltför försiktigt i rädsla för att försvåra för näringslivet. I själva verket kan skärpta miljökrav i en del fall leda till att vi hjälper innovativa företag inom ”blå tillväxt”, skriver han i en debattartikel i Ny Teknik idag.

Han menar att de som miljömyndighet inte i första hand ska se till näringslivets lönsamhet, men att det krävs samarbete med bland annat innovativa företag för att skydda miljön i hav och vatten.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer:

Låt oss satsa på en giftfri miljö

Sveriges kommuner och regioner behöver bättre förutsättningar för att jobba med miljökvalitsmålet Giftfri miljö. Nu har organisationerna Sveriges ekokommuner och Kommunala miljöchefer skickat en gemensam skrivelse till miljö- och energidepartementet för att lyfta frågan.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hälften av alla företag brister i förebyggande arbetsmiljöarbete

Arbetsmiljöverkets granskning av nära 1 700 arbetsplatser visar att över hälften av alla arbetsplatser brister i det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Men inspektionerna visade även på positiva tendenser – bland annat inom detaljhandeln där många unga arbetar. 

Nytt index mäter luftkvaliteten i europas städer

Vill du veta hur ren luften är där du bor? Nu lanserar Europeiska miljöbyrån ett index som bygger på 2 000 mätstationer runt om i Europa.
– Luftutsläppen är en osynlig mördare, sade EU-kommissionär Karmenu Vella i samband med att indexet släpptes.