nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Bättre pris kan förbättra företagens miljöhänsyn

Företags miljöhänsyn vid inköp påverkas av varornas pris. Om priserna förbättrades skulle nästan dubbelt så många företag ta större miljöhänsyn än de gör idag. Det visar Vismas affärsbarometer, som bygger på en enkät bland 1 300 små och medelstora företag.

  • Annons 1

Pris och kvalitet går först. Men miljöhänsyn spelar också roll när små- och medelstora företag gör inköp. 35 procent av företagen väger in miljöaspekterna när de tar beslut om sina inköp. Om det fanns miljöanpassade produkter till bättre priser skulle nästan 60 procent ta mer miljöhänsyn än de redan gör.

– Även om miljöhänsyn inte väger lika tungt som pris och kvalitet vid företagens inköp, betyder det inte att miljöfrågorna är oviktiga, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage i ett pressmeddelande.

Drygt hälften av företagen svarar att de tar hänsyn till utsläpp av växthusgaser i samband med inköp. Nästan lika många uppger att energieffektivitet vägs in vid inköpsbesluten.

– De leverantörer som kan matcha intresset för miljöfrågor har goda möjligheter att vinna marknadsandelar. När de hamnar rätt i fråga om pris och kvalitet finns det garanterat kunder som är intresserade, fortsätter Henrik Salwén.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.