nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Bättre kontroll av radioaktiva ämnen

Kärnkraftsolyckan i Japan har satt säkerhetsfrågan i fokus. Nu ska förmågan att kontrollera radioaktiva ämnen vid Sveriges gräns ses över.

  • Annons 1

Tullverket och Strålsäkerhetsmyndigheten har fått uppdraget av regeringen. I det ingår att identifiera eventuella brister och lämna förslag till åtgärder för att hantera dessa.

– Detta är ett led i en process som pågått i flera år, men som aktualiserats åter i samband med katastrofen i Fukushima, Japan. Det ska finnas ett effektivt system för att kontrollera huruvida radioaktivt kontaminerat gods når Sverige på legal eller illegal väg. Uppdraget till myndigheterna ska klarlägga om det behövs förbättringar, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Den sista februari 2012 ska uppdraget rapporteras till regeringen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Ny metod kan revolutionera textilåtervinning

Svenska forskare kan vara på väg att förändra tekniken för återvinning av bomull. I september står textilmassaföretaget re:newcells pilotanläggning redo för att återvinna 100 procent av förbrukade bomullsplagg. Läs mer här.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Om att hushålla med begränsade resurser

krönika

”Jättebra ansats, men helt fel!”
Professor Bergström reagerade på vårt Almedalsevent om realekonomisk redovisning. Att försöka sätta pris på de obetalda kostnader som Polarbröd orsakar hade mycket riktigt stött på problem, skriver Anna Borgeryd, chefsstrateg för Polarbrödsgruppen.