nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Bättre kontroll av radioaktiva ämnen

Kärnkraftsolyckan i Japan har satt säkerhetsfrågan i fokus. Nu ska förmågan att kontrollera radioaktiva ämnen vid Sveriges gräns ses över.

  • Annons 1

Tullverket och Strålsäkerhetsmyndigheten har fått uppdraget av regeringen. I det ingår att identifiera eventuella brister och lämna förslag till åtgärder för att hantera dessa.

– Detta är ett led i en process som pågått i flera år, men som aktualiserats åter i samband med katastrofen i Fukushima, Japan. Det ska finnas ett effektivt system för att kontrollera huruvida radioaktivt kontaminerat gods når Sverige på legal eller illegal väg. Uppdraget till myndigheterna ska klarlägga om det behövs förbättringar, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Den sista februari 2012 ska uppdraget rapporteras till regeringen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.