nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Bättre kontroll av radioaktiva ämnen

Kärnkraftsolyckan i Japan har satt säkerhetsfrågan i fokus. Nu ska förmågan att kontrollera radioaktiva ämnen vid Sveriges gräns ses över.

  • Annons 1

Tullverket och Strålsäkerhetsmyndigheten har fått uppdraget av regeringen. I det ingår att identifiera eventuella brister och lämna förslag till åtgärder för att hantera dessa.

– Detta är ett led i en process som pågått i flera år, men som aktualiserats åter i samband med katastrofen i Fukushima, Japan. Det ska finnas ett effektivt system för att kontrollera huruvida radioaktivt kontaminerat gods når Sverige på legal eller illegal väg. Uppdraget till myndigheterna ska klarlägga om det behövs förbättringar, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Den sista februari 2012 ska uppdraget rapporteras till regeringen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Skalbagge löser utsläppsproblem från dieselmotorer

Forskare vid Lunds Tekniska Högskola har i samarbete med Swedish Biomimetics 3000 utvecklat en ny reningsteknik som tar bort de skadliga kväveoxiderna, NOx, ur dieselmotorns avgaser. Detta med hjälp av en ovanlig insekt.