nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Batteribytesstationer för elbilar

Danmark och Israel blir de första länderna i världen att satsa på ett landsomfattande nätverk av batteribytesstationer för elbilar, enligt Sveriges Radio.

  • Annons 1

Tanken är att man ska kunna ta även elbilen på långkörning. Att ta ut och sätta in ett nytt, fulladdat batteri tar cirka fem minuter. Efter en timmes snabbladdning kan batteriet sedan sättas in i en ny bil. Bakom satsningen står den franska biltillverkaren Renault och det amerikanska företaget Better place. Konceptet kostar elbilisten cirka 1800 kronor i månaden. Då hyr man bilens batteri och får samtidigt tillgång till alla bytesstationer och ett antal laddstolpar.

Andra satsningar har framförallt gått ut på att bygga nätverk av snabbladdningsstationer, men då får man vänta 20-30 minuter innan batteriet är fulladdat.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.