nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Batteribytesstationer för elbilar

Danmark och Israel blir de första länderna i världen att satsa på ett landsomfattande nätverk av batteribytesstationer för elbilar, enligt Sveriges Radio.

  • Annons 1

Tanken är att man ska kunna ta även elbilen på långkörning. Att ta ut och sätta in ett nytt, fulladdat batteri tar cirka fem minuter. Efter en timmes snabbladdning kan batteriet sedan sättas in i en ny bil. Bakom satsningen står den franska biltillverkaren Renault och det amerikanska företaget Better place. Konceptet kostar elbilisten cirka 1800 kronor i månaden. Då hyr man bilens batteri och får samtidigt tillgång till alla bytesstationer och ett antal laddstolpar.

Andra satsningar har framförallt gått ut på att bygga nätverk av snabbladdningsstationer, men då får man vänta 20-30 minuter innan batteriet är fulladdat.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

När hållbarhetschefen kör en glädjedans

Vi i offentlig sektor måste visa att vi är seriösa affärspartners och då kan vi inte bara köpa grisen i säcken. Det är inte ett okej sätt att använda skattemedel, skriver Marilouise Berg, krönikör i Miljö & Utveckling i en krönika om behovet av uppföljning i offentlig upphandling.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Ny plan för att förbättra EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel

Europaparlamentet ska förbättra förtroendet för EU:s godkännandeförfarande av bekämpningsmedel. Parlamentet har bland annat enats om att allmänheten måste ha tillgång till de studier som används i processen med att godkänna bekämpningsmedel.