nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Minskade utsläpp med en procent sedan 1995

23 procent. Så mycket har utsläppen av växthusgaser i Sverige minskat från 1995 till 2009. Men siffran blir mindre upplyftande om vi räknar in utsläppen från vår import.

 • Annons 1

Om vi även tar med i beräkningen de utsläpp som vår ökande konsumtion orsakar i andra länder, är vi nere på ynka en procents utsläppsminskning jämfört med 1995. Det skriver Altinget.se som hänvisar till en rapport från SCB. Därför blir det väldigt missvisande när svenska politiker endast lyfter fram de inhemska siffrorna och inte tar med den stora importen. 60 procent av Sveriges konsumtion består av importerade varor. Det är en hög andel i jämförelse med andra länder.

SCB:s rapport Koldioxidutsläpp från svensk slutlig konsumtion 1995–2009.

Kommentarer

1 reaktion till “Minskade utsläpp med en procent sedan 1995”

 1. Rafael Ospino skriver:

  ALLDELES FÖR LÄTT ATT KÖPA BILLIGA POÄNG!
  Hittills har ju diverse organisationer kunnat köpa sig billiga PR-poäng genom diverse slag i luften. Ett exempel var härom året, när bland annat en biltillverkare, en hustillverkare och en energileverantör skapade ett marknadsföringsprojekt som syftade till att minska en familjs klimatavtryck till ett ton per person och år. Det sades vara den hållbara nivån.
  Det lyckades nu inte riktigt, men det hindrade inte att försöket hyllades på alla upptänkliga håll och kanter.
  De rudimentära livscykelanalyser som presenterade gav onekligen intryck av glädjekalkyler. Bland annat så skulle husets klimatavtryck amorteras av på 100 år. Det låter väl optimistiskt, särskilt med tanke på att de först byggda husen i en hyllad ”miljöstadsdel” nu håller på att renoveras – efter femton år…
  Enligt denna metod kan diverse organisationer sända ut klämkäcka pressreleaser där de talar om hur många procent de ”minskat” sina utsläpp med. Vi kan nog högst troligen energieffektivisera ihjäl planeten genom att konsekvent framhålla enbart fördelarna med diverse åtgärder för att totalt ignorera nackdelarna!
  Detta blir förstås ännu lättare om klimatbelastningen exporteras…

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

PFAS kan kosta Sverige 50 miljarder kronor per år

Högfluorerade ämnen (PFAS) kan skapa stora kostnader för samhället. På europanivå handlar det om över 50 miljarder euro, varav miljöskador i Sverige beräknas kunna kosta samhället mellan 18 miljoner och 5 miljarder euro (cirka 50 miljarder kronor) på år. Det visar en ny rapport från Nordiska ministerrådet.

 • Annonskod Huvudspalten 4

Electrolux söker grön finansiering

Nu lanserar vitvarujätten Electrolux ett ramverk för gröna obligationer. Detta för att ta in medel som öronmärks för investeringar som ska bidra till minskad miljöpåverkan från företagets produkter och verksamhet.

Frivilligt regelverk ska öka möjligheterna till skadestånd

Även de som lever i laglöst land och utsätts för brott mot mänskliga rättigheter, ska kunna få hjälp av juridik framöver. Den svenske advokaten Claes Cronstedt och elva andra jurister har föreslagit ett frivilligt regelverk som utgår från New York-konventionen. Den gör att alla kan söka skadestånd från företag i hela världen inför skiljedomstol.