nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Minskade utsläpp med en procent sedan 1995

23 procent. Så mycket har utsläppen av växthusgaser i Sverige minskat från 1995 till 2009. Men siffran blir mindre upplyftande om vi räknar in utsläppen från vår import.

 • Annons 1

Om vi även tar med i beräkningen de utsläpp som vår ökande konsumtion orsakar i andra länder, är vi nere på ynka en procents utsläppsminskning jämfört med 1995. Det skriver Altinget.se som hänvisar till en rapport från SCB. Därför blir det väldigt missvisande när svenska politiker endast lyfter fram de inhemska siffrorna och inte tar med den stora importen. 60 procent av Sveriges konsumtion består av importerade varor. Det är en hög andel i jämförelse med andra länder.

SCB:s rapport Koldioxidutsläpp från svensk slutlig konsumtion 1995–2009.

Kommentarer

1 reaktion till “Minskade utsläpp med en procent sedan 1995”

 1. Rafael Ospino skriver:

  ALLDELES FÖR LÄTT ATT KÖPA BILLIGA POÄNG!
  Hittills har ju diverse organisationer kunnat köpa sig billiga PR-poäng genom diverse slag i luften. Ett exempel var härom året, när bland annat en biltillverkare, en hustillverkare och en energileverantör skapade ett marknadsföringsprojekt som syftade till att minska en familjs klimatavtryck till ett ton per person och år. Det sades vara den hållbara nivån.
  Det lyckades nu inte riktigt, men det hindrade inte att försöket hyllades på alla upptänkliga håll och kanter.
  De rudimentära livscykelanalyser som presenterade gav onekligen intryck av glädjekalkyler. Bland annat så skulle husets klimatavtryck amorteras av på 100 år. Det låter väl optimistiskt, särskilt med tanke på att de först byggda husen i en hyllad ”miljöstadsdel” nu håller på att renoveras – efter femton år…
  Enligt denna metod kan diverse organisationer sända ut klämkäcka pressreleaser där de talar om hur många procent de ”minskat” sina utsläpp med. Vi kan nog högst troligen energieffektivisera ihjäl planeten genom att konsekvent framhålla enbart fördelarna med diverse åtgärder för att totalt ignorera nackdelarna!
  Detta blir förstås ännu lättare om klimatbelastningen exporteras…

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.