nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Bankernas etikarbete sågas

Bank- och fondbranschen tar för lite ansvar för etik- och hållbarhetsfrågor och deras etikarbete skiljer sig åt. Det framgår av en kartläggning av Sveriges 15 största banker och pensionsfonder som gjorts av Sveriges Konsumenter.

  • Annons 1

Svenska banker och fondbolag investerar i företag som är inblandade i grova kränkningar av mänskliga rättigheter, miljöförstöring, korruption och andra övergrepp.

– Det finns inga ursäkter för finansbranschens låga intresse för miljö och mänskliga rättigheter. Branschen har enorma möjligheter att påverka genom sina investeringar som de idag försummar. Här finns ett stort behov av ökad konsumentmakt eftersom det är svenska sparares pengar det handlar om, säger Jan Bertoft, Sveriges Konsumenters generalsekreterare i ett pressmeddelande.

I utvärderingen har Sveriges Konsumenter betygsatt fondbolagens etikpolicys samt hur ansvarsfullt de agerar som ägare till 50 av de mest kontroversiella och svartlistade företagen i världen. Bäst i utvärdering är pensionsbolagen Alecta, AMF och KPA. Sämst är bankerna Swedbank Robur, Länsförsäkringar och Handelsbanken.

Granskningen har gjorts inom projektet Fund Watch. Projektledare är Jakob König, projektledare på Sveriges Konsumenter:

– Fondförvaltning är fortfarande mycket lönsamt. Det finns utrymme för betydligt större ansvarstagande för etik- och hållbarhetsfrågor. Det skulle också höja förtroendet för branschen. Det räcker inte med att erbjuda så kallade etiska fonder, fondförvaltare måste agera ansvarsfullt i hela sin verksamhet, säger Jakob König.

Om undersökningen

Granskningsmetoden bygger på FN:s principer om ansvarsfulla investeringar (PRI), där öppenhet och aktivt ägande är vägledande principer. Sveriges Konsumenter samarbetar nu med ett antal svenska intresseorganisationer för att etablera Fund Watch som en interaktiv webbsida. Där ska sparare få oberoende enkel information och verktyg för att påverka sitt sparande.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.

Rapport om fem grader varmare klimat

Om jordens medeltemperatur överskrider två grader, finns risken att det inte tar stopp där, utan går upp till fyra eller rentav fem grader. Det har forskare från Stockholm Resilience Centre kommit fram till i en ny studie.