nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Avgasreningsteknik gör äldre dieselmotorer rena

  • Annons 1

Det svenska teknikföretaget ETG har fått sitt EURO 5 system för efterbehandling av avgaser från dieselmotorer godkänt för de krav som kommer att gälla inom EU 2009. Avgasreningssystemet minskar utsläppen av kolväten och partiklar med mer än 80 procent enligt ETG. Det innebär att äldre bussar, entreprenadmaskiner och lastbilar kan klara de kommande kraven om de använder sig av reningstekniken. Det specifika med systemet är att reningen görs i två steg. Ett keramiskt filter samlar 95 procent av alla partiklarna och förbränner dem katalytiskt. Samtidigt förbränns kvarvarande kolväten och kolmonoxid. I nästa steg reagerar kväveoxiden i avgaserna med urea och bildar kvävgas och vatten. Tekniken är lätt att anpassa till de flesta dieselmotorer på marknaden, enligt ETG.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.