nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Efter att ha gått igenom hundratals vatten- och fekalieprover kunde föroreningarnas ursprung spåras med hjälp av DNA.

Avföringsdrabbad sjö öppnar för ny metod inom föroreningsforskning

Flera etablerade metoder kan visa om vatten är förorenat – men inte vad det är som orsakar föroreningen. Därför har FOI tagit fram en ny metod där man använder DNA-sekvensering för att fastställa källan.

  • Annons 1

Forskare på FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, har i en studie undersökt utsläppen i en badsjö som regelbundet behövts stängas av på grund av höga halter av de fekala indikatororganismerna E. coli och enterokocker. Bakterierna utsöndras i avföring från såväl människor som vilda och tama djur.

Efter att ha gått igenom hundratals vatten- och fekalieprover kunde föroreningarnas ursprung spåras med hjälp av DNA.

– Det vi såg var att det var fekalier från människor och vilda fåglar som var källan. En trolig teori är att huvudparten av föroreningarna kom från läckande avloppsledningar runt den å som är sjöns främsta tillflöde och från det stora antal änder som fanns i en damm uppströms, säger Jon Ahlinder, forskare vid FOI.

– Vi fann en liten fekal påverkan av hund, men tolkar den som så liten att den inte utgjorde någon fara, säger Moa Hägglund, forskningsingenjör.

Läs mer här.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4