nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Avfallsinspiration

Att planera smartare avfallsutrymmen och förebygga avfall i kommuner. Det är teman i två nya inspirationsböcker.

  • Annons 1

Boverket har tagit fram en ny idébok, Avfallshantering – tillgänglig, säker och estetisk, som ska ge vägledning och inspiration när nya avfallsutrymmen ska byggas. Målet är att skapa återvinningsstationer och avfallsutrymmen som är just det som titeln antyder: tillgängliga, säkra och estetiskt tilltalande men också att få in avfallshanteringen i ett tidigare skede i planeringen. Boken utgår från plan- och bygglagen.

Förebygga avfallet

Den andra boken, Goda exempel på förebyggande av avfall för kommuner – idébok för en mer hållbar produktion och konsumtion, har tagits fram av IVL Svenska Miljöinstitutet, Avfall Sverige och Naturvårdsverket. Den ska hjälpa kommuner att arbeta med miljökvalitetsmålen men också att nå fram till det högsta steget i EU:s avfallsdirektiv, att förebygga att avfall ens uppstår. Bland idéerna för att uppnå en mer hållbar konsumtion och produktion finns Leksaksbiblioteket och Lånegarderoben i Stockholm. Ett annat exempel är skolköken i Halmstad som väger matresterna för att minska svinnet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.