nr-logo

Tidningen för miljöproffs

trash
FOTO: Free Images

Avfallsberget krymper – återvinningen växer

Förra året minskade avfallsmängden med 458 kilo per person i Sverige jämfört med året innan. Samtidigt som avfallet minskar går en allt större del till biologisk återvinning.

  • Annons 1

Drygt 16 procent av det totala hushållsavfallet återvanns genom rötning eller kompostering förra året. – Allt fler kommuner har infört insamling av källsorterat matavfall, nu är det cirka 170 kommuner. Det är en förklaring till ökningen av biologisk återvinning. Där matavfallet samlas in separat går det till biologisk återvinning i stället för energiåtervinning, säger Avfall Sveriges VD Weine Wiqvist i ett pressmeddelande. Även andelen som går till materialåtervinning ökar, 2013 var det 33,2 procent av hushållsavfallet. Endast 0,8 procent gick till deponering – en väldigt låg nivå jämfört med övriga Europa.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.