nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Avdrag för klimatsatsning omprövas

Tre instanser har sagt nej till Arlas skatteavdrag för en klimatsatsning i Afrika. Nu ska ärendet prövas igen, av Högsta förvaltningsdomstolen.

  • Annons 1

År 2013 finansierade Arla Food plantering av träd i Afrika, för att kompensera för den egna verksamhetens klimatpåverkan. Sedan yrkade företaget på ett skatteavdrag på 5,7 miljoner kronor. Men Skatteverket godkände inte yrkandet.

Det gjorde inte heller kammarrätten och förvaltningsrätten i Stockholm. Motiveringen var att trädplanteringen ska ses som en gåva. Den gavs utan krav på motprestation och kan därför inte ses som en kostnad som har med Arlas inkomster att göra. Därmed är den inte avdragsgill.

Gåva duger inte

Arla å sin sida hävdar att eftersom träden som kompenserar för klimatpåverkan använts i marknadsföringen, så ska det visst ses som en kostnad som är tänkt att ge inkomster. Kammarrätten i Stockholm konstaterade att det ändå är en gåva vad gäller skattelagstiftningen.

Efter att fått avslag i tre instanser, har företaget gått vidare till Högsta förvaltningsdomstolen som gått med på att prova ärendet igen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Branschjättar samlade för att uppnå klimatmålen

Idag överlämnade nio svenska branscher sina färdplaner för ett fossilfritt Sverige till regeringen på Rosenbad. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg och klimatminister och vice statsminister Isabella Lövin tog emot planerna för hur klimatmålen ska uppnås till år 2045.

Ny forskning: Värmeböljor i hela Europa väntas öka

Extremt kalla vintrar, värmeböljor och torka på sommaren blev konsekvenserna för 12 000 år sedan då Golfströmmen försvagades markant. I princip skulle en liknande situation kunna inträffa i dag, enligt en ny studie som publicerats i Nature Communication.

  • Annonskod Huvudspalten 4