nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Avdrag för klimatsatsning omprövas

Tre instanser har sagt nej till Arlas skatteavdrag för en klimatsatsning i Afrika. Nu ska ärendet prövas igen, av Högsta förvaltningsdomstolen.

  • Annons 1

År 2013 finansierade Arla Food plantering av träd i Afrika, för att kompensera för den egna verksamhetens klimatpåverkan. Sedan yrkade företaget på ett skatteavdrag på 5,7 miljoner kronor. Men Skatteverket godkände inte yrkandet.

Det gjorde inte heller kammarrätten och förvaltningsrätten i Stockholm. Motiveringen var att trädplanteringen ska ses som en gåva. Den gavs utan krav på motprestation och kan därför inte ses som en kostnad som har med Arlas inkomster att göra. Därmed är den inte avdragsgill.

Gåva duger inte

Arla å sin sida hävdar att eftersom träden som kompenserar för klimatpåverkan använts i marknadsföringen, så ska det visst ses som en kostnad som är tänkt att ge inkomster. Kammarrätten i Stockholm konstaterade att det ändå är en gåva vad gäller skattelagstiftningen.

Efter att fått avslag i tre instanser, har företaget gått vidare till Högsta förvaltningsdomstolen som gått med på att prova ärendet igen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.