nr-logo

Hållbarhet i praktiken

solceller på villatak
Rätten att producera och lagra egen el har klubbats i EU-parlamentet. FOTO: Shutterstock

Åtta av tio vill ha solceller på taket

Svenskar är mycket positiva till solel som energikälla. Hela 80 procent skulle vilja ha solpaneler på taket och lika många tycker att solelen i Sverige borde byggas ut.

  • Annons 1

Nyligen presenterade Energimyndigheten några förslag till regeringen för att öka produktionen och användningen av solel i Sverige. Bland annat ska det bli enklare att hitta samlad information kring solel och att ta reda på om ett tak lönar sig för solceller.

En undersökning genomförd på uppdrag av elhandelsbolaget Bixia, tidigare Östkraft, visar ett stort intresse för solenergi. Över 90 procent anser också att solel är en miljövänlig energikälla.

– Det är en otroligt positiv trend vi ser och potentialen i solel här i Sverige är mycket större än de flesta tror. Nu har även tekniken utvecklats vilket lett till lägre priser. Det gör att solel är en framtidsinvestering för både klimatet och plånboken, säger Eric Constantien chef för inköp och produktion på Bixia.

Bixia är ett elbolag med sju delägare: Tekniska verken i Linköping, Alvesta Energi, Borgholm Energi, Mjölby-Svartådalen Energi, Nässjö Affärsverk, Oxelö Energi och Sandviken Energi. Det är ett av de elhandelsbolag som köper in mest småskaligt producerad el i Norden.

Etiketter:,

Kommentarer

1 reaktion till “Åtta av tio vill ha solceller på taket”

  1. botwid skriver:

    Det enda vettiga är att sätta upp solpaneler som genererar hetvatten i Sverige, privata solpaneler som genererar el är lönsamt ENBART om man får statliga bidrag. Här i Spanien har vi solskatt på den el vi själva producerar. Om den Spanska staten inte får in sin solskatt hotar man med böter motsvarande 575 miljoner kr.
    Jo, det är sant, 60 miljoner Euro.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.